Macaristan’ın başkenti Budapeşte! Baştan söylüyorum. Beklentim hiç böyle değildi. Bu şehir olağanüstü. Resmen büyülü. Ne kadar ilgi alanınıza giriyor bilmiyorum ama Noyan’ın gitmek için can attığı destinasyonlardan biriydi.

Budapeşte biraz kıyıda köşede kalmış, dışlanmış gibi.  Doğrusu Noyan’ın ilgisini çekene kadar ben de şehir hakkında pek bir şey bilmiyordum. Fotoğraflarına bakıp etkilenmemek zaten elde değil ama burada hava bile başka güzel! Ucuz olmasından ve muhteşem mimarisinden de mi bahsetmeliyim? Budapeşte, Art Noveau mimarisiyle doğallık ve insan yapımı birçok unsurun harika bir uyumunu sergiliyor.. 🙂 Ziyaret ettikten sonra, iyice anlıyorum ki Budapeşte muhteşem bir destinasyon! Mimarisi, sokakları, yemekleri (Macarlar kesinlikle bu konuda çok iyi), tarihi termal banyoları… Kısacası bu şehir gerçekten hepinizi bir yerden tutup yakalayacak kadar etkileyici! Budapeşte henüz  listenizde değilse, Avrupa’daki hedeflerinizi yeniden planlayın derim!

Biz gidiş uçuşumuzu, 2 kişi 1500 mil karşılığında vergiler dahil ücretsiz aldık. Dönüş uçuşumuzu ise Pegasus Havayollarından 650 TL’ye aldık. 23 Nisan döneminde gittiğimizden dolayı bu şekilde uygun yollu çözdük. Malum bu tip dönemlerde fiyatlar çok yüksek oluyor. THY ile yolculuk yaklaşık 2 saat sürüyor ve Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havaalanı‘na ulaşıyorsunuz.

Budapeşte’ye ne zaman gitmeli?

Yılın her mevsimi ayrı güzel ama turistlerin uğrak noktası olduğu için yaz mevsimi iğne atsan yere düşmez kalabalığı vardır. Bir de Haziran-Ağustos aylarındaki Yaz Festivalini göz önünde bulundurursanız en sakin yaşayacağınız mevsim sonbahar. Macaristan’da karasal iklim hakim. Yazlar çok sıcak , kışlar oldukça soğuk geçer. Aralık ayından, şubat ayına kadar + 5 ° C ile -5 ° C arasında. Aralık-Şubat aralığı yani Noel pazarlarının ve festival mevsiminde gerçekleşen etkinliklerin tadını çıkarmak için harika bir zamandır.

 Aslında yıllık ortalama yağış sadece 563 mm’dir (22,2 inç).

Bence Budapeşte, kışın gezmek için zorlayabilir. Ben toplu taşıma kullanmadan yürüye yürüye keşfetmeyi sevenlerden olduğum için ilkbahar ya da sonbahar ayları derim.

Ocak-Şubat: Kalabalıklardan hoşlanmıyor, soğuk havaya aldırış etmiyorsanız Ocak ve Şubat ayları öneririz. Kalabalıktan kaçınmak için en iyi zaman! Termal banyolara dalabilir, konserleri ziyaret edebilir, buz pateni yapıp, sıcak şarap yudumlayabilirsiniz. Şanslıysanız,  Mohács kasabasındaki  özel bir karnaval olan Busójárás‘ı yakalayabilirsiniz .

Mayıs-Ekim: Bu aylarda halk sokaklara dökülür haldedir. Muhtemelen sokaklarda bira ve spritzer içen yüzlerce insan göreceksiniz. Özellikle hafta sonları her zaman herkese açık etkinliklerle karşılaşabilirsiniz. Tasarım fuarları, konserler, sanat enstalasyonları için kesinlikle en canlı dönem. Ağustos ayındaki ünlü Sziget Müzik Festivali düzenlenir.

Kasım-Aralık: Noel pazarları açık, festival ışıkları sokaklar dekorasyon he ryer ışıl ışıldır. Havadaki tarçın kokusu, Budapeşte’nin eşsiz manzarası derken kendinizden geçebilirsiniz.

Havalimanından Şehir Merkezine Nasıl Giderim?

Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havaalanı’na indiniz. Budapeşte Havalimanı’na vardığınızda bagaj alım alanına gidin ve bagajınızı aldıktan sonra çıkışa doğru yeşil okları takip edin. Budapeşte Havalimanı’ndan şehir merkezine giden otobüse 100 E’ye binin. Terminal A’dan çıktıktan sonra, sağa dönün ve 100E Havaalanı Otobüs işaretlerini görene kadar yürüyün.

Şehir merkezi havalimanından yarım saat uzaklıkta.

Taksi

Yani çok paranız varsa ya da kalabalık ekipseniz binin tabii ama 30-40 euro‘ya Budapeşte’de neler yaparsınız neler!

Otobüs

Havalimanından çıktın otomattan biletini kaptın direkt olarak 100 E‘ye biniyorsun! ve Deák Ferenc Tér’de yani şehrin göbeğinde iniyorsun! İşte bu kadar. Dönüş için de bu otobüsü kullanabilirsiniz yine Deák Ferenc Tér önünden 100 E‘ye binip hooop yarım saate havalimanındasın! Hafta içi de hafta sonu da 20 dakikada bir geçiyor.

Ödeyeceğin ücret: 900 HUF

Biz 200 nolu otobüse binmek zorunda kaldık. Otobüsten Ferihegy’de inip trene aktarması yaptık. 350 forint ödeyip hoop şehir merkezindeyiz.

Şehir Merkezinden Budapeşte Havalimanına

Şehir merkezinde havalimanına giden otobüslere binebileceğiniz iki otobüs durağı bulunuyor. Otobüs her 20 dakikada bir Deak Ferenc Meydanı’ndan (Deak Ference Ter) hareket ediyor. Kalvin meydanında (Kalvin Ter) de otobüse binebilirsiniz ancak otobüsün meşgul olabileceğine hazırlıklı olun. Her iki durakta da bilet satan personel olacak, ancak sadece nakit alıyorlar. Biletler için 900 HUF nakit hazırlayın.

  • BAKIN BURASI ÇOK ÖNEMLİ! 100E, SALI GÜNLERİ ÇA-LIŞ-MI-YOR!

100E otobüsü sadece 4 duraktan geçiyor. (Liszt Ferenc Airport 2 – Kálvin Tér M – Astoria M – Deák Ferenc Tér M)

100E otobüs hattının gelecek haftaki saatlerine genel bakış: 00:00’da çalışmaya başlıyor ve 23:40’da bitiyor. Bu haftaki çalışma günleri: Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar.

Otobüs+Tren

Öncelikle havalimanınından 200 nolu otobüse biniyoruz. Binmeden evvel makinalardan biletinizi de alıyorsunuz tabii. Kişibaşı 350 HUF (7,5 TL) ödeyip, 6 durak gidiyoruz ve Ferihegy durağında iniyoruz. Üst geçitten tren istasyonuna geçiyoruz. Burada önemli olan nokta doğru yerde durmanız! Trenin, indiğiniz otobüs yönünde olması gerekiyor. AMAN HA DİKKAT!

M3 metro hattını Újpest – Központ’a doğru kullanmanız gerekiyor.

Ulaşım hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler:

Biletlerinizi onaylamayı unutmayın. Nereye onaylatacağız? dediğinizi duydum. Sarı ve turuncu renkteki otomatlarına tırt tırt onaylatacaksınız.ONAYLATMAZSANIZ CEZA YERSİNİZ. SONRA DEMEDİ DEMEYİN. 🙂

Onaylattığınız an itibarıyla tam 60 dakika geçerlilik süresi oluyor. 

Tek kullanımlık biletle aktarma yapamazsınız. Bunun için ayrıca seçim yapmak zorundasınız. 1 gün geçerli bilet de alabilirsiniz. 90 dakika geçerliliği olan aktarma bileti de..

Otobüs biletleri metro trenleri için geçerli değildir.

65 yaş üstü Avrupalı yaşlılar ücretsiz seyahat eder.

Saat 00: 30’dan sonra havaalanına inerseniz, 900 numaralı otobüse binerek Budapeşte şehir merkezine ulaşmak için Kobanya-Kispest istasyonunda 950 veya 950A numaralı otobüslere geçebilirsiniz.

Otobüs, tramvay ve metro için otomatlardan alacağınız tek kullanımlık biletin fiyatı 350 HUF yani (7,5 TL)

Otobüs içinden bilet alırsanız 350 + 100 HUF yani (9,5 TL)  

Otomatlardan biletinizi ister nakit ister kredi kartıyla alabilirsiniz.

Şehir İçi Ulaşım

Sanmıyorum ki şehir içinde ordan oraya otobüs, metro bineceksiniz ama yine de ufak değineyim. Şehirde M1, M2, M3, M4, M5 olmak üzere 5 farklı metro hattı var. Merkez durak: Deák Ferenc Tér

“Hızlı bir tur atayım vaktim çok kısıtlı.” diyorsanız 2 numaralı sarı tramvayları kullanarak ufak bir şehir turu atmış olursunuz.

Taksi kullanmak isterseniz; Asla sokaktan rastgele bir taksi çe-vir-me-yin! Sizi çok daha uzun süre götürebilirler ve gitmeniz gerekenden 2-5 kat daha fazla ödemek zorunda bırakılabilirsiniz. Her zaman otelinizden veya restoranınızdan güvenilir bir şirketi aramasını isteyin .

Budapest City Card

Toplu taşımada ücretsiz seyahat etmeyi, Budapeşte’nin en iyi 7 müzelerini hatta bir termal havuzu ücretsiz olarak ziyaret etme imkanı sunar.

24 Saat Budapeşte Kartı: 22 euro

48 Saat Budapeşte Kartı: 33 euro

72 Saat Budapeşte Kartı: 44 euro

Detaylı bilgi ve Budapest City Card almak için tıklayın!

Musluk suyu içiliyor mu?

Evet! Budapeşte’de musluk suyu çok yüksek kalitede, genellikle iyi bir tada sahip ve şişelenmiş su satın almanıza gerek kalmayabilir. Hemen hemen her restoranda talep ederseniz ücretsiz olarak musluk suyunu size verecektir.

Macaristan, maden suyu bakımından çok zengin ve Macarlar, maden suyunu çok seviyor. Bu yüzden garsonunuz sizden “normal mi yoksa köpüklü mü? diye sorarsa şaşırmayın . Mineralli su alırken, pembe veya kırmızı kapak gazsız, yeşil ve mavi kapak gazlı demektir.

Budapeşte Pahalı mı?

Macaristan, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, ülke resmi para birimi olarak Euro’yu kabul etmedi. Euro ülke genelinde geniş çapta kabul görse de, para biriminizi yerel olarak değiştirmeyi seçerseniz Forint şeklinde değişiklik almaya hazır olun. Macaristan’ın para birimi forint, kısaltması HUF. Budapeşte’deki restoranlar da kart tercih etmiyor, bu yüzden yemeğe gitmeden önce para bozdurmayı ihmal etmeyin. Havaalanında para çevirmenizi tabii ki tavsiye etmeyeceğim. Mümkünse kredi kartınızla biletinizi alın. Unutmayın ki; döviz kurları şehirde çok daha iyi. Bu arada taksiler de euro ya da kredi kartı kabul ediyor.

Genel bir kural, USD veya EUR olması durumunda, alış ve satış arasında 5’ten fazla HUF farkı olmaması gerekir.

En iyi döviz bürolarından bazıları: Blaha Lujza Meydanı, Hotel Corinthia ve Oktogon’un yakınında bulunmaktadır.

Bahşiş Vermeli miyim?

Hemen her restoran, size % 12-15 servis ücreti alıyor. Eğer ki yediğiniz yemekten memnun kaldıysanız, ilave % 10-15 daha bahşiş verebilirsiniz. Servis ücreti dahil değilse, bahşiş verilmesi mantıklı. Bar ya da kahve dükkanı gibi self servis bir yerde, faturayı tamamlamak gelenekseldir, içeceğinizin 650 HUF gelirse 700 verebilirsiniz yani 50 HUF’u bahşiş kutusuna atabilirsiniz. Hemen hemen her cafede bunun için genellikle bir kavanoz ya da kutu var.

Harabe Barları Ziyaret Et!

İlk başta duyunca ben de garipsemiştim? Harabe bar derken ne demek isteniyor. Mağaradan hallice mi? 😀 Budapeşte, tarihi geçmişi nedeniyle terk edilmiş birçok binaya sahip. Bu binalar bu şekilde geri dönüştürülmüş desek gayet iyi açıklamış oluruz. Bir zamanlar terk edilen bu yıkık dökük binalar, gösterişli bar ve pub. Harabe barların ilki Szimpla. Baktılar ki tuttu hatta büyük başarıya imza attı, sonrasında birçok eski bina bu şekilde hayata kazandırıldı. Hatta yavaş yavaş şehri ele geçirdi. 🙂 Konaklamanız sırasında muhakkak uğrayacağınıza eminim.

Macar Yemekleri nasıl?

Lezzetli! Çok ama çok lezzetli. Size aksini söyleyen biri varsa yemek yemeyi sevmiyordur. 🙂 Et yemekleri, güveç, gulaş başta olmak üzere biz Türklerin damak tadına uygun şahane restoran ve cafelere sahip.