Noyan’la evlilik yıldönümümüz için tercih ettiğimiz bir güzergahtı bizim için. Dünyadaki en büyük Noel pazarına ev sahipliği yapan bir şehir olması da cabası. Bavyera’nın en büyük ikinci şehri Nürnberg’de, tanıştığımız herkes çok sempatik ve güler yüzlüydü. Hani insanın hakikaten özlem duyduğu şeyler bunlar. Belki de bu yüzdendir. Hem masalsı bir havada hem de aşırı gelişmiş. Şehirde aradığımız şeyleri bulmak ise bebek işi ve ulaşım ağı şahaneydi.

Nürnberg’e Ne Zaman Gidilir?

Ya bu konuyu hiç uzatmayacağım. Evet yazın ziyaret etmedim belki ama şu ışıltıyı, hareketliliği gördükten sonra diyoruz ki; Nurnberg’in keyfi, kesinlikle noel pazarlarının kurulduğu dönemde çıkıyor. Bu dönem Kasım ayının son haftası ve Aralık ayına denk geliyor.

Almanya’da Noel Pazarlarının ayın 24’üne kadar açık olduğunu unutmayın. Aralık ayının ilk haftası uygun bir tarih olacaktır. Hem daha da soğuklar bastırmaz. Buz kesmezsiniz.

Soğuk olmaz mı ya? diyenleri duyar gibiyiz. Ya bizim vücut az biraz yağlı belki de ondan soğuk bize pek işlemiyor. Sen kazağını, paltonu güzelce giyersen üşümezsin korkma yani. Ama soğuğa karşı aşırı hassasiyetiniz var ise bilemiyeceğim.

Nürnberg’e Nasıl Gidilir?

Türkiye’den birçok havayolu şirketi ile Nurnberg’e ulaşmanız mümkün. Tahminen aktarmalı olarak uçmak sizi üzecektir. O yüzden çözüm THY! Böylece aktarmasız olarak 3 – 3,5 saat içerisinde pıt oradasınız!

Aylar öncesinden o bilet alınacak arkadaş! Ben size güveniyorum.

Baktınız olmadı avantajlı bir bilet yakalayamadınız, bir diğer alternatif Münih’e uçup tren ile yolunuza devam edebilirsiniz.

Nürnberg’de Nerede Kalınır?

Evet gelelim en mühim meselelerden birine. Hele ki bizim gibi Noel dönemi, gidecekseniz muhakkak 2-3 ay önceden buna da karar vermeniz gerekiyor.

Nürnberg’de kalmak için en iyi yer eski şehir ile tren istasyonu (bahnhof) arası diyebilirim. Burası tüm turistik yerlerin bulunduğu ve restoranlara ve toplu taşıma araçlarına yakın.

Ben bu bölgede kalmadım ama önerim tabii ki var:

3 yıldızlı Deutscher Kaiser Hotel: Deutscher Kaiser, tarihi bir bina. 1888 / 1889 yıllarında inşa edilmiş. Dönem mobilyaları ile sade bir şekilde dekore edilmiş olmasına rağmen, suite banyo ve geniş bir açık büfe kahvaltı da dahil olmak üzere, kalmak için ihtiyaç duyduğunuz her şeye sahip. Konumu mükemmel, yürüyerek 10 dakika içinde istediğimiz her yere ulaşabilirsiniz.

Ben Nerede Kaldım?

Cağnım Airbnb’ciğim! En en enn çok sevdiğim sistem sensin! Taa geçtiğimiz senelere kadar aşırı soğuk bakıp, “ya başkasının evinde ne kalacağız öğğ ıyk” diye düşündüğüm ama gerçekte bana inanılmaz bir deneyim ve keyif yaşatan süpersonic sistem.

Yukarıdaki önerdiğim otel ve 4-5 yıldız otel fiyatlarına baktıktan sonra ah vah çektiyseniz gelin kardeşlerim!

Airbnb’den ayarladığımız ev; koca bahçeli müstakil ve alt katı tamamen bize aitti. Kocaman bir salon-oturma odası, koca bir yatak odası, koca bir mutfak, koca bir banyo da cabası.

Ev sahibi Barbara çok tatlı ve yardımseverdi. Bizi müthiş gülen gözleriyle karşıladı. Ev, fotoğraflarda olduğu gibi çok sevimli ve tertemiz! Şehir merkezinden biraz uzakta kalıyor. Bu güzel ev, Nordwestring metro durağına 6-7 dakikalık yürüme mesafesinde. Yani metroya atlayıp 5 dakikada eski şehirde kendinizi buluyorsunuz!

Evimizin linkini aşağıya bırakıyorum:

https://www.airbnb.com.tr/rooms/23571168?location=N%C3%BCrnberg%2C%20Almanya&guests=1&adults=1&s=XIS2SFLN

Aaaa bu arada  siz hala Airbnb nedir? ne değildir? diye soruyorsanız buyrunuz buraya bir bakın. Hatta hoşunuza gider birde ”ya hadi bir sonra ki seyahatimizde konaklamamızı buradan yapalım” derseniz, şu linkin üzerinden kayıt olur rezervasyon yaptırırsanız ilk seyahatinizde güzel bir indirimi de kaparsınız benden söylemesi!

Nürnberg Maliyetleri

Her seyahatte kendimizce bir bütçe belirliyor ve belli miktar nakiti yanımıza alıyoruz.  Avrupa’ya adım attığımız andan itibaren euro psikolojisi mi nedendir bilmem sanki yurt içi seyahatlerimizden daha az maliyetli oluyor. Günlük yeme-içme planımızı da, tabii ki cebimizdeki paramıza göre planlıyoruz. Sabah kahvaltısını kruvasan kahve ile geçiştiriyor, öğle ya da akşam yemeğinde ise muhakkak lokal bir restorana gidiyoruz. Ya da atıyorum güzel bir kahvaltıcı mı var? O günde tam tersini yapıyor, kendimizi kahvaltıyla ödüllendiriyor. Akşama kadar atıştırmalık şeylerle günü geçiştiriyoruz. 🙂

Evet gelelim total maliyetimize. Nurnberg’de bolca yedik, içtik. Peki kadar para harcadık?

4 gün boyunca, 2 kişi için aç kalmamalı 280 euro.

Nürnberg bütçesi ve günlük maliyetler:

  • Ulaşım:

Tages Ticket Plus: Bu bilet bir mucize dostum!Düşünün ki tek bir bilet ailenize yetiyor. Eğer ki ailecek gidiyorsanız tam da size göre. TagesTicket Plus, 18 yaşından büyük 2 kişi ve 4 çocuk olarak kullanım sağlıyor. 6 yaşına kadar tüm çocuklar bütün ulaşım araçlarını tabii ki ücretsiz kullanıyor zaten.

Bu biletim en güzel yanı; komşu şehir Fürth’e kadar gidebiliyorsunuz. Metro, tramvay, otobüslerde kullanım sağlıyor ve hepsi de geç saatlere kadar hizmet veriyor.

Weekend Ticket Plus: Aynı bilet hafta sonunda Weekend Ticket olarak geçiyor. Böylece 2 gün boyunca sınırsız kullanım sağlıyor.

  • Yiyecek: 

Tipik bir öğle yemeğinin fiyatı; 3 euro ile 10 euro arasında değişiklik gösteriyor. Akşam yemeği için, içkiler de dahil olmak üzere, fiyatlar iki kişilik tam bir akşam yemeği için 20 / 25 euro arasında değişiklik gösteriyor. Kahve: 2-3 euro Su: Herhangi bir restoranda; 1 euro- 2,5 euro arası. Marketlerde; 0,50-1 euro arası. Yerli bira market (50’lik): 0,49 – 1 euro Yerli bira restoran (50’lik): 1 – 3 euro

Bilet Satın Alma Olayları Nasıl Oluyor?

Ya bilet almadan binsem olur mu? Nasıl olursa kontrol az oluyormuş gibi bir düşüncen varsa bence derhal unut. Sana yakışmaz! Bilet satın aldıktan sonra da; muhakkak ve muhakkak o bileti metro girişinde tarihlendirmelisiniz. Aksi takdirde ceza yiyebileceğinizi unutmayın.

VGN otomatlarında Türkçe seçeneği yok ama DB otomatlarında Türkçe seçeneği mevcut.

Nürnberg’de Kaç Gün Kalınır?

Nurnberg çok büyük bir yer değil 2 günde her yerini gezersiniz ama çevresinde yer alan Rothenburg Ob Der Tauber ve Bamberg’e de 1’er gün ayıracağınızı düşünürsek (ki kesinlikle bu şekilde planlamanızı tavsiye ederim) 4 gün ideal olacaktır.

Ulaşım Meselesi

Nürnberg ulaşım konusunda düzenli bir altyapıya sahip olup, şehire karayolu, havayolu ve demiryolu ile ulaşılıp, şehir içerisinde metro, tramvay ve belediye otobüsleri ile rahatlıkla her bölgeye sorunsuz gidebilirsiniz. Nürnberg Büyük Bölge Ulaşım Birliği (VGN) ulaşım şebekesi içerisinde Fürth ve Erlangen komşu kentleri gibi yerlerle de bağlantılar bulunmaktadır.

Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım:

Havalimanı şehre 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 3 ayrı şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Metro

Nurnberg’den şehir merkezine ulaşımın kolaylığı “aaaa” dedirtip, ağzınızı bıraktıracak. Çünkü süpersonic metro ağı ile kafanız dahi karışmadan kendinizi merkezde bulacaksınız. Metro ağı da bölgelere göre farklı fiyatlandırılmalar sunuyor.

DB tarafından işletilen metronun 2 numaralı hattıyla Nurnberg Havalimanı’ndan, 10-12 dakika gibi kısa sürede şehir merkezine (Hauptbahhnof) ulaşabilirsiniz. Tek kişi bilet ücreti ise: 2,75 euro

Otobüs:

VGN tarafından işletilmekte olan otobüslerden, gündüz 32, gece ise N12 numaraya binebilirsiniz.

Şehir İçi Ulaşım:

VGN firmasına ait otobüs ve tramvaylar hizmetinizde. Hatta sabah 5’ten gece 00:00’a kadar aktif olarak çalışıyor.Biz çok kullandık mı diye soracak olursanız hayır kullanmadık. Sadece Rothenburg ob der Tauber’e giderken merkez istasyona gitmek için bir de ufak bir DM çılgınlığı eller poşet taşımaya dayanmayınca mecburen bindik.

90 dakikalık bilet 3,10 euro, Günlük bilet 7,90 euro ve 6 kişiye kadar kullanılabiliyor. Haftalık biletlerde de 6 kişiye kadar kullanımlı ücreti ise: 25,30 euro. Araçlara köpek ve bisikletle binilebiliyor. Günlük ve haftalık biletlerde kişi yerine bisiklet ücreti düşülüyor kartınızdan.

Nürnberg’de Nereleri Gezelim

Old Town

Nürnberg’in eski kentinde dolaşırken, orta çağ zamanlarında olduğunuz hissiyatı hat safhaya ulaşıyor. Eski şehir komple dik, dolambaçlı ve parke taşlı sokaklar, yarı ahşap evler ve atölyeler ile kaplı.

Altstadthof Brewery

Nurnberg’de en sevdiğim mekanlardan birisi tam da burası! 2. Dünya Savaşı’nda insanların hayatta kalmasını sağlayan bu yeraltı mahzenlerini elbette ki gezmek istersiniz. Tur, bira dükkanından düzenlenen turlarla saat 17: 00’den sonra yapılmaktadır. Nürnberg kartınız varsa ücretsiz.
İstemezseniz de rica ediyorum o mini restoranda bir yer bulun ve çömün.
Nurnberg’de defalarca keyifle oturduğumuz mekanlardan biri oldu favori biram Schwarzbier, Almanya’da üretilen lager tipi bir bira. Hafif kahve ve çikolata aromalarıyla tabii ki benim vazgeçilmezim. Kaç tane içtim inanın hatırlamıyorum.
Noyan’ın ve tüm turistleri favorisi ise RotBier. Rengi bakırımsı. Tadı ise karamelimsi.
Geleneksel Franconian yemekleri eşliğinde Alstadthof bira fabrikasındaki meşhur kırmızı birayı denemek için başka yer aramayın. Almanya’da yediğiniz en iyi öğün ve en iyi kırmızı bira.

Weinstadel

Instagram fotoğraflarından aaaa burası mı yaaa tamam tamam! diyeceğiniz konumdan selamlar! Tipik bir ortaçağ şarap deposu olan Weinstadel, tarihi bölgenin kalbindedir. Kentin en önemli kentsel yapılarından biridir. Weinstadel, nehir tarafında yer almaktadır ve yarı ahşap çerçeveli cephenin kumtaşı tuğla zemin zeminlerle birleştiğinden, geleneksel mimari açısından bir şaheserdir. Saf güzellik.

Weissgerbergasse

İşte size bir Instagram noktası! Etkileyici, yarı ahşap ve renkli yapılarla kaplı bir cadde olan Weißgerbergasse, günümüz beton binalarından kaçıp bir oh çekeceğiniz, masalsı ortaçağ peyzajıyla ​​rahatlayacağınız ünlü bir bölgedir. Sokak boyunca uzanan evlerin hepsi ayrı güzelliktedir. Evlerin hepsi hemen hemen hepsi aynı yükseklikte, benzer temalarda ama farklı tarzdadır. Nürnberg’in orta çağındaki zenginlik ve ustalığın karşılığıdır.

Albrecht Durer Evi

Nurnberg’in ikonlarındna biri de Durer! Orta Çağ ressamı ve grafik sanatçısı Albrecht Durer’in yaşamına ve çalışmalarına adanmış bir müze. Acı haber şu ki: Eserleri maalesef orjinal değil çoğu Münih’te ve diğer büyük şehirlerde. Ben de gidince öğrenip hayal kırıklığı yaşadım siz çok yıkılmayın diye bilin istedim. Ama yine de gezin tabii bu arada siz keyfine düşkünsünüz bilirim. Tura başlamadan önce çantalarınızı ve montlarınızı koymanız için bir dolap sunuluyor. 🙂

Zum Guldenen Stern

“Ben domuz yemem.” diyorsanız hızlıca geçiniz bu kısmı.
Burası Nurnberg’in hatta dünyanın en eski sosis restoranı olabilir. Buradaki sosisler rakipsiz. Özel bir kasapta hazırlandıktan sonra ızgaralanan çılgın sosisler. Nürnberg’in en ünlü restoranı Zum Guldenen Stern, Orta Çağ’dan kalma, sadece el yapımı ve sadece geleneksel tariflere göre hazırlanan inanılmaz yemekler de sunuyor. Nurnberg’de genel olarak bu ızgara sosis acayip meşhur ama bunun tadı başka!
Öncelikle söylemeliyim ki; domuz sosisle alakası yok. Hatta köfte tadı alacaksınız diyebilirim.

Peki bu sosislerin özelliği ne? 

Sosislerin uzunluğu en fazla 9 cm, ağırlığı ise en fazla 25 gram olmalıdır. Sadece domuz kıymasından yapılmalıdır, (başka bir çeşite izin verilmez) ve yüzde 30’un altında yağ içeriği olmalıdır. 700 yıldan fazla bir süredir bu şekilde yapılmış, yenmiş.

Lorenz Kilisesi

Lorenz Kilisesi, Nürnberg’in merkezinde yer alan gotik bir şaheser. Görünce vaay vaay vay! demelik. İkinci Dünya Savaşı’nda bombalanmasıyla ağır hasar görmüş, bakım ve tutkuyla restore edilmiş. Kentteki iki büyük kiliseden biridir. İki kule, çok sayıda heykel ile kaplı olan bu büyük kilisenin ana girişini kuşatıyor. İçeride, heykeltıraş Adam Kraft ve Veit Stoss’un eserleri dikkat çekici. Binada, Ortaçağ’ın sonunda Nürnberg’in sanatsal zenginliğinin kanıtları olan birçok başka heykel var.
Eski imparatorluk şehri eskiden St. Sebald Kilisesi ile tamamlanırdı. Kutsal Lorenz, 13. yüzyılda inşa edilen mekanın dini koruyucusunun adıdır ve Nürnberg’deki protestan mimari ve kurumsal büyüklüğün ciddi bir mirasını temsil eder. Kilise korosu, binasının tamamlanmasından sonraki bir sonraki yüzyılda yapıldı, ancak konserlerin ve ekümenik olayların görkemli ticareti hala görkemli kilise için bir dönüm noktası.

Nurnberg Kalesi (Kaisersburg)

İkinci Dünya Savaşı’ndaki bombalama sırasında epey tahrip olmuş, ancak restore edilmiş ve şimdi güzel bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda harika bir şehir seyir terası diyebiliriz.
Kaisersburg, tüm Avrupa tarihine bakılırsa hayatta kalan en önemli ortaçağ kalelerinden biri olarak kabul edilir. Bu kale, 1050-1571 arasındaki tüm meşru Alman krallarının ve imparatorlarının ikametgahıydı.
Kalenin uzun tarihinden günümüze kalan birçok eserler, Bower İmparatorluk Kalesi Müzesi’nde görülebilir.
Kalenin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden bir diğeri de ünlü Deep Well. 1563 yılında inşa edilmiş. Ayrıca , 1525 yılına kadar köklerini takip edebilecek, yürüyüş için çekici bir yer olan etkileyici Castle Gardens’ı da keşfettiğinizden emin olun .

German Ulusal Müzesi (Germanisches Nationalmuseum)

Ben Noyan’ı müze gezmeye pek ikna edemiyorum. E vakit sıkıntısı da çektiğimiz için gezemedik ama bu müze Alman sanat tarihi ve kültürüyle ilgili en büyük koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Müzede, parşömenle ilgili tarihi belgeler, 17.000 mühür koleksiyonu ve mükemmel bir güzel sanatlar arşivi bulunuyor. Müze, Straße der Menschenrechte’de ve görülmeye değer.


Nurnberg Ulaşım Müzesi (Verkehrsmuseum Nürnberg)

Ülkenin demiryolu Deutsche Bahn’ın DB Müzesi ve İletişim Müzesi de dahil olmak üzere 2 müze içeriyor. 100 yılı aşkın süre önce inşa edilen devasa bir model demiryolunun yanı sıra çeşitli eğlenceli interaktif göstergeler de dahil olmak üzere sayısız ölçekli modeller yer alıyor. Ulaşım bölümünde eski dönemlere ait lokomotifler, demiryolu ve tren maketlerinerastlayacağınız gibi iletişim bölümünde ihtişamlı bir kütüphane ve Bavyera’da kullanılan postacılık ve iletişim servisleri ile alakalı bir koleksiyon ile karşılaşacaksınız.

Dokümantasyon Merkezi Nazi Partisi Toplantısı (Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände)

Nazi Almanyası’nda Nürnberg kentinin güneydoğusunda 11 km²’lik bir miting alanı. Oldukça ürkütücü. Panoramik bir tarih turu yapabileceğiniz alan. Kongre merkezi olarak tasarlanmış. İnşaat yarım kalmış, 1973’te restore edilmiş, bugünkü son haline getirilmiş. Nazi’lerin döneminden bu yana ayakta duran tek heybetli yapı bu. Zeplin alanı, kongre merkezi, askerlerin talim yapabileceği bir alan.