“Bir insan bir kez gittiği şehre neden defalarca gider?” diye soruyorsanız hemen cevap vereyim. Muhtemelen gezilecek görülecek yerler haricinde büyük bir bağ kurmuştur. Cebinizin ve Ruhunuzun Biricik Dostu: İşte O Belgrad!

Neden Hep Belgrad?

4 kez ziyaret ettiğimiz ve asla doyamadığımız Belgrad, vize istemeyen, Sava ve Tuna nehrinin eşsiz manzarası ve yeşiliyle bir nefesinizle “ohh” dedirten, şehrin hemen her yerinde soluklanacağınız parklarla çevrili, gecesi gündüzü ayrı hareketli, yaşam şartlarının pek çok Avrupa ülkesine göre oldukça uygun hele hele paramızın nispeten daha değerli olduğu, güzel yemekleriyle göbişinizi sıvazlayacağınız ve sadece ama sadece pasaportunuzu çantanıza atıp artık mevsime göre 2-3 kıyafetinizi kapıp İstanbul’dan sadece 1 buçuk saatlik uçuş mesafesinde bulunan süpersonik bir kaçış güzergahı. Yahu ben o sürede İstanbul’da işe gidemiyorum… ‘’ dediğinizi duyar gibiyim. Eee hadi o zaman gardaş bekleme yapma! Tek sorun bu güzel şehre uygun uçak bileti bulmak. Onu da bana bırak! 

4 Mevsim Ayrı Güzel ama Yine de Toton Donmasın! Efendim bu muhteşem şehir ılıman bir iklime sahip olduğu için ister yazın gidin ister kışın muhakkak mutlu mesut döneceğinizi umut ediyoruz. Sadece Ocak ayında totonuzun donabileceği ihtimalini unutmayın. Tabii ilk defa ziyaret edeceğinizi, haldır huldur her yeri gezip keşfedeceğinizi varsayarak daha rahat bir seyahat için bahar aylarında gitmeniz en mantıklısı. Biz hemen her mevsim ziyaret ettiğimiz Belgrad ile Ocak’ta tanıştık. Ama amaaa ne efsane bir seyahatti; Knez Mihailova’da yürürken yüzümüze çarpan mini kar taneleri, rüzgar, artık şemsiye tutmaktan üşüyen ellerimizden şikayet etmek ne kelime sürekli “Sende şeytan tüyü mü var ne güzel şeysin!” demekten kendimizi alamadık. Soğuk dediğim -2, -4 derece bu arada ama o sıcacık mekanlarına girip karnını doyurduktan sonra “yemişim soğuğu bee ya!” diyorsun. Üstüne hoop sadece kola parasına 2 viski yudumlayınca bu şehri daha da bir bağrına basıyor, kimselere yar etmiyorsun!

Kışın Belgrad güzel ancak Belgrad genelinde kapalı alanlarda sigara içme yasağı bulunmuyor. Belirli mekanlar kendi insiyatifiyle yasak uygulasa da gideceğiniz çoğu mekanda sigara içenlerle karşılaşacaksınız. Buna mutlaka dikkat edin hatta çocuklu bir gezginseniz sırf bu sebepten kış mevsiminde gitmemeyi tercih edebilirsiniz. Biz mi? 1 yaşında bebekle Ekim sonu gittik. 🙂

Belgrad’da Pahalı mı Hayatlar?

Biz ona pahalı demeyelim de TL’miz değersiz diyelim. Maalesef son 5 senede TL’miz Sırp Dinarına karşı 4 kat değer kaybetmiş. ‘Sırp Dinarına bile mi!’ demek de istemiyorum ama tam olarak bu şekilde tarif edebilirim durumu. Yeme içme inanılmaz uygun iken şimdi ‘eh fena değil’ denir cinsten. 2018 yılında small kestane 150 RSD yani 6 TL iken iken. 2021 senesinde yine 150 RSD yani 14 TL. Özetleyecek olursam yine de TR’ye göre uygun. Bambaşka bir kültürde, güzel yemekler ve daha uygun fiyatlar.

Para birimi nedir? Monopoly paralarını anımsayacağınız, Sırbistan’ın resmi para birimi olan Sırp Dinarı (RSD) kullanılıyor. Piyasada kuruş kullanılmıyor, yani ödeme yaparken tüm fiyatlar Dinar’a yuvarlanıyor. Örneğin: 25,5 Dinar 26 Dinar olarak yuvarlanıyor. Para bozdururken hem döviz bürolarında hem bankalarda hiç bir komisyon ödemezsiniz. Tabii ki havalimanı hariç. Lütfen paranızın sadece minik bir kısmını, yani yol paranız kadarını bozdurun. Bu arada havaalanı, alış-veriş merkezlerinde ve bazı caddelerde para bozdurma makineleri de bulunuyor. Yanınıza belli bir miktar euro alıp gitmeniz gerekiyor. Döviz kurları günlük en fazla %1 civarında değişebiliyor. Günlük ihtiyacınıza göre para bozdurabilirsiniz. ‘’Aman allahım 5 euro bozduruyorsun sana 500 küsur RSD veriyor.’’

Günlük ne kadar harcarım? Yeme-içme için günlük 10-20 Euro yeterli olacaktır. Günlük kişibaşı 15-20 euro’ya alkollü öğünlerle gayet kral-kraliçeler gibi günü geçirirsiniz. Elbette, nerede ve ne yediğinize bağlı olarak bu rakamlar değişecektir. Sırt çantalı bir gezginseniz zaten sandviç marketten içecek falan 5-10 euro da sizi idare eder. Daha uyguna da getirebilirsiniz. Yeme-içme Belgrad’da gerçekten uygun. Buradaki bir çok restoranlarda ev yemeklerini bir çok fast-food restoranlarından daha ucuza yiyebilirsiniz. Markalaşmış fast food restoranlar inanın daha pahalı.!

Kredi kartını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Herhangi bir mekan; restaurant, kafe, bar olsun garsonlardan hesabı istediğinizde direkt olarak sorduğu soru: Cash or Credit card? Kredi kartı kullanımı çok yaygın ve güvenli. 🙂

Belgrad’da Nerede, Hangi Bölgede Kalacağız? Konaklamak için en uygun bölge bizce Stari Grad. Çünkü gezilecek hemen her yer bu bölgede. Bununla da kalmıyor tabii. En güzel caddeleri, restoranları, cafeleri, çılgın gece hayatı heepsi burada! Nova Grad’da kalmak hiç mantıklı gelmiyor. Lüks otellerin çoğu orada konulanmış ama otelde kalmaya gelmediniz değil mi? Ya her gün taksi parası vermek zorunda kalacaksınız ya da tabana kuvvet yürü babam yürü…

Biz Nerede Kaldık? Tabii ki biz Airbnb’ciyiz. Son 3 gidişimizde de aynı evde konaklıyorduk ki yakından takip edenler biliyor, son gidişimizde ev değiştirdik. Eski evi o kadar anlattım ki bizden sonra birçok Türk bu evde konakladı. Ev sahibi bile bize teşekkür mesajı atıyordu. 🙂 Konakladığımız ev tertemiz bir stüdyo daire idi. Çiftler için ideal! Gerek konum gerekse temizlik konusunda süperdi aaa bir de tabi ev sahibimiz Mira, çok cana yakın yardımsever tatlı bir kız. “Belgrad’a tekrar yolumuz düşerse… ki kesin düşer çok net burada kalırız!” DİYORDUK Kİ pandemi, korona, turistik geziler bitince ev sahibimiz Mira, evi yıllık olarak kiraya vermiş. 🙁

Yine de Mira’nın Airbnb linkini de buraya bırakıyorum:https://www.airbnb.com.tr/rooms/20024452

Konakladığımız mahalleyi o kadar çok seviyorduk ki yeni evi de aynı konumdan bulduk. Hatta inanılmaz ama tam çapraz apartmanı. 🙂 Yeni evimizin ev sahibi Iva, Mira kadar tatlı canayakın kendisi. 2 kişilik diye belirtmiş ama bence 3 kişi de rahatlıkla kalabilir. 1 yatak odası (çift kişilik yatak), oturma odasında bence 1 kişinin daha yatacağı büyüklükte koltuk var. Bir de bebekli aileler için park yatak imkanı sağlıyor tabi. 🙂 Minik bir mutfak ama iş görüyor. Kahvaltıları evde yaptık, Mira’ya mama falan rahatlıkla hazırladım. Ev tertemiz, lokasyon zaten şahane. Sıkıntı mı bu sizin için bilmiyorum ama apartmanda asansör yok, 3. katta. Biz 1 yaşında bebekle rahat ettiysek siz hayli hayli edersiniz. 🙂

Haydi bismillah linki bırakıyorum, boş bulursanız kaçırmayın: https://www.airbnb.com.tr/rooms/16937151?source_impression_id=p3_1635758179_ED1DMMVC%2FwqarhLC&guests=1&adults=1

Kosančićev Venac

Evet bizim konakladığımız mahallenin adı: Kosančićev Venac! Lokal bir mahalle burası. Turist kalabalığından arınmış, sakin aynı zamanda yerel halkın uğrak mekanlarını içinde barındırıyor. Marinaya, gece klüplerine sadece 2-3 dakika uzaklıkta. Şehrin İstiklal caddesi gibi her daim kalabalık olan bölgesi Knez Mihailova’ya ise sadece 5 dakika yürüme mesafesinde. Burada konaklarken toplu taşıma, taksi ya da başka hiçbir araç kullanmaya ihtiyaç duymadık. Zemun bölgesine nasıl mı gittik? Işte Venac’da kalmanın köprüye yakın olmanın güzelliği bu. Tabii ki yürüyerek! 😛 (siz yürümeyin otobüse binin)

Knez Mihailova

Şehrin en meşhur yerlerinden biri. Upuzun, ışıl ışıl, trafiğe kapalı ve her daim hareketli caddede sıra sıra dizilmiş restoranlar, cafeler, mağazalarla dolu bu bölgede konaklamanız için çokça seçenek var. Ben merkezde olayım, camdan bakınca kıpır kıpır bir cadde göreyim diyorsanız buyrun efendim. Biz ilk Belgrad seyahatimiz heyecanıyla Knez Mihailova Caddesi’ndeki Art Hotel Belgrade’da konaklamıştık. Süper konum ama şimdiki aklımızla “o paraya nasıl kalmışız be” diyoruz! Otelin geceliği şimdilerde 750 TL’den başlıyor.

Terazije Meydanı

Knez Mihailova’nın başlangıç noktasının tam tersi yönünde giderseniz Terazije’ye varırsınız. Belgrad’ın en ünlü meydanlarından biridir kendisi. Bu bölge, Sremska Caddesi’nden Kralja Milana Caddesine kadar uzanan bir alanı kaplamaktadır. Merkezi bir konumu ve mutlaka görülmesi gereken yerlere geçişi sağladığından mutlaka ve mutlaka buradan pıtı pıtı yürüyerek geçeceksiniz.

Belgrad’ın en meşhur, en ikonik binalarından biri olan ve politikacıdan, aktöre birçok ünlü ismin konaklamak için tercih ettiği Hotel Moskva’nın konumu kesinlikle rakipsiz diyebiliriz. Fiyat olarak da şöhretine göre hiç fena değil ama tabii yer bulabilirseniz! 🙂 Eğer klasik ve meşhur bir otelde kalayım diyorsanız geceliği 650-700 civarlarında..Yine otel düşünenler için Terazije’deki dört yıldızlı Zepter Hotel‘i önerebiliriz. Geceliği 650-700 TL civarı.

Trg Republike

Şehrin kalbi ve Knez Mihailova’nın tam da başlangıç noktası aslında. Prens Mihailova’nın heykeliyle süslenmiş bu meydanda ulusal tiyatro ve ulusal müze de yer alıyor. “Yok ben rahatıma düşkünüm, yürümek istemiyorum sağa sola.” diyor, mümkün oldukça toplu taşıma kullanarak gezmeyi düşünüyorsanız bu bölge tam da size göre!

Dorcol

Dorćol, benim Belgrad’da en sevdiğim mahallelerden biri. Bence bu bir problem değil ama yine de belirteyim yokuşlardan ibaret. Ama öyle dik yokuşlar değil.. Eski şehrin içinde yer alıyor ve çok fazla cafe, bar, restoran bulunduruyor. Konumu da harika. Skadarlija, Knez Mihajlova ve Kalemegdan’a sadece 10-15 dakikalık yürüme mesafesinde.

Savamala

Biraz daha bütçemi zorlamasın, uygun olsun diyorsanız; Savamala semti de konaklamak için uygun bölgelerden. Burayı Karaköy gibi düşünebilirsiniz. Mural çalışmalar, graffitiler size göz kırpacak. Knez Mihailova Caddesi’ne ve Belgrad’ın görülmesi gereken diğer yerlerine yakın merkezi konumu, burada kalmayı çok kolay hale getiriyor. Savamala, adını nehrin Sava tarafına yakınlığından alıyor. Stari Grad’a kısa bir yürüyüş mesafesinde..

Skadarlija

Belgrad’ın bohem bölgesine hoşgeldiniz. Paris’in Montmartre mahallesi gibi biraz masalsı diyebiliriz. Tabii oldukça da turistik. Hiç benlik değil ama belki siz seversiniz? Bu sokak, Cumhuriyet Meydanı’nın hemen altından başlıyor. Belli başlı ünlü restoranlar, sanat galerileri, antika ve hediyelik eşya dükkanlarını bulunduruyor. Belgrad gezilecek yerler arasında hatırı sayılır bir yeri vardır. Özellikle akşam üstü saatlerinde gidip müzik eşliğinde, bir rakija keyfi yapmalık bir yer. 

Vracar

Burası 2021 yılındaki 5. seyahatimden sonra en sevdiğim mahallelerden biri. Şehir merkezinin biraz dışında olduğu için konaklamak için pek mantıklı değil ama burayı kaçırmamalı. Çünkü Vračar havalı. Belgrad’daki en iyi brunch’ı, Kafe Kozmetičar, Dokolica Bistro, Koki ve Kafeterija (birçok şubesi var ama içinde harika bir tanesi) gibi çok sayıda lezzetli kahve dükkanını bulacağınız yer.

Ulaşım meselesi

Nikola Tesla Havalimanı’nda Pasaport Kontrolü Nerede?

Belgrad biletinizi aldınız, konaklama rezervasyonlarınız tamam o gün geldi çattı! Bir kuş misali Belgrad’a iniş yaptınız. Heyecanlısınız. Uçaktan indiniz ve pasaport kontrol noktasına gideceksiniz ama hiçbir yerde tabela göremeyeceksiniz. Sağa mı gitsem yoksa sola mı dönsem şapşallığı yaşayabilirsiniz diye ben bunu özellikle belirtmek istedim. Koyun misali öndekileri takip etmek de çok mantıklı değil şanslıysanız bir görevliye sorun ama onları da bulmak epey zor. 🙂

Yürüyen merdivenlerden alt kata ineceksiniz! 

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım:

Eveeet gelelim domatesin faydalarına. Sonuçta en önemli noktalardan biri bu. Taksiye binip paranızı boş yere harcamanızı istemeyiz ama kişi sayınız fazla ise o seçenek de çok mantıksız değil. Tabii tercih meselesi. Bunu böyle diyen de seneler evvel ilk Belgrad seyahatinde otelde konaklamış ve otelden özel şöförle kendini havalimanından aldırmış olabilir. Ahhh gençlik, o zaman böyle güzel blog yazıları vardı da biz mi okumadık!! Neyse efendim; Nikola Tesla Havalimanı, şehir merkezinin 18 km batısında Surcin bölgesinde yer alıyor. Özel araç ya da taksiyle yaklaşık 20-25 dakikada şehir merkezine hoop varıyorsunuz. Şehir merkezine gitmek için seçenek bol. Zamanınıza ve kesenize göre; otobüs, havalimanı minübüsü, taksi ya da havalimanının özel transfer hizmetinden faydalanabilirsiniz.

72 Numaralı Halk otobüsü:

72 numaralı halk otobüsüyle, 40-45 dakikalık bir sürede şehir merkezinde bulunan Zeleni Venac’a ulaşabilirsiniz. Pasaport kontrolünden çıktıktan sonra heyecan yapıp lap diye çıkış kapısına yönelmeyin. Havalimanından çıkmadan sol tarafta yer alan yürüyen merdivenlerden üst kata çıkın. Dümdüz ilerleyin, Terminal 2’den çıkın ve yaya yolunu takip edin, her ne kadar burada durak olmaz ya diye düşünseniz de vazgeçmeyin. Zaten otobüs tabelasını göreceksiniz. Evet biraz dolanarak gidiyor , 75 tane durak koymuşlar, bunu göz önünde bulundurun ve mutlaka şuradan otobüs saatlerini inceleyin. (https://www.eway.rs/rs/cities/beograd/compile/472/44.820498:20.291691/44.812038:20.458223/1)

Otobüs durağı havalimanının ikinci katında bu yüzden hemen lap diye çıkış kapısına yönelmeyin. Gelen yolcu kısmına yani yukarıya çıkmalısınız. Pasaport kontrolden çıkıp valizleri de aldıktan sonra, sol tarafta yer alan merdivenlerden 2. kata çıkın. Terminal 2’ye gidin. Biletinizi havalimanı çıkışında bulunan büfeden alırsanız 89 RSD, otobüste şöförden satın alırsanız 150 RSD.

Havalimanı Minibüsü A1

A1 numaralı minibüsler ile yaklaşık 30 dakikada Slavija Meydanı’na gidebilirsiniz. Burası şehir merkezine 1 km uzaklıkta.Havalimanından dışarı çıkar çıkmaz sola doğru ilerleyin. A1 havalimanı minibüsleri durağını göreceksiniz. 72 numaralı otobüse göre sefer sayısı daha fazla her yarım saatte bir kalkıyor. Biletinizi minübüse bindikten sonra sadece şoförden alabilirsiniz. Ücreti 300 RSD.

Taksi

2018 senesindeki seyahatimde şu satırları yazmışım: Efendim ben ki her gittiğim şehirde taksiden kaçınırım, burada lap diye “Ben taksiye biniyorum ya!” diye koyuldum yola tın tın. Binerim çünkü hem geç kalmamam lazımdı hem de ucuzdu. Ucuz derken bizden ucuz. 40-50 dakika çile çekeceğime 20 dakikada giderim evime, mahalleme. Erkenden başlarım talan etmeye.

2021 senesi EDİT: Arkadaşlar kur yanıyor TL git gide değer kaybediyor, evet burada bile! Hal böyle olunca 2018 senesindeki fikrime katılmıyorum. Şöyle düzelteyim, 3-4 kişiyseniz taksi tutmanız hala gayet mantıklı. Ama ne bileyim. Biz bebeğimize, bebek aramıza ve valizlerimize rağmen otobüse bindik. 🙂 Ödeyeceğiniz fiyat gideceğiniz bölgeye göre değişiyor, kafanızda az çok fikir oluşsun diye onu da aşağıya bırakıyorum.

Şehir merkezi: ZONA 2 / 1800 RSD=168 TL

Havalimanından çıkmadan evvel mutlaka TAXI INFORMATION DESK’e uğrayın. (Havalimanı çıkış kapısına gidin. Çıkmadan önce sağınızda olacak.) Neden? Çünkü bu en güvenlisi. Gideceğiniz bölgeye göre belli bir ücretlendirme var. Şehri 6 ayrı bölgeye ayırmışlar. Adamın seni kazıklama gibi bir şansı yok yani. Orada ne fiyat belirlenmişse onu ödüyorsun. Neyse efendim, Kosančićev Venac’da yer alan mahalleme 1800 RSD’ye gittim. Size gideceğiniz yerin adresini ve fiyatını yazdığı bir fiş verecekler. Bunu da taksi şöförüne vermeniz yeterli. 

Plakasına muhakkak dikkat etmelisiniz. TX yazması gerekiyor. Ufak bir hatırlatma, dönüş yolunda biraz daha ucuza gitmeniz muhtemel aklınızda olsun.

Gezeyim ama nereyi?

Sava nehri tarafından ikiye ayrılan Belgrad, Stari Grad (eski şehir) ve Nova Grad (yeni şehir) olmak üzere iki yarım adadan oluşuyor. Stari Grad’da en eski mimariyi göreceğiniz yer ise kuşkusuz Kalemegdan Parkı. Belgrad’ı gezmeye öncelikle Stari Grad, yani Eski Şehir olarak tanımlanan tarihi kısmından başlamak gerekiyor. Sonra vaktiniz kalırsa nehrin öte tarafına geçip Nova Grad ve Zemun bölgesini keşfedersiniz. Nova Grad’da pek görülecek bir şey yok ama Zemun çok tatlı bir yerdi. Bunun dışında Belgrad’a 1 buçuk saat uzaklıktaki Novi Sad’a da gidebilirsiniz. miniş bir kasaba..

Trg Republike

Belgrad Cumhuriyet Meydanı’nı kendinize referans alırsanız Belgrad’ta kaybolma ihtimaliniz yoktur. Knez Mihailova’nın başlangıç noktası diyebiliriz! 

Burada gezip göreceğiniz yerlerden birisi buraya kurulan ilk bina olan: Ulusal tiyatro National Theatre in Belgrade. 1869 yılında inşa edilen tiyatrodan 19 yıl sonra ise önüne Prens Mihailova Obrenovic heykeli konmuştur. Sırbistan tarihindeki en önemli isimlerden biri. Şehrin ana caddesi Knez Mihailova da ismini tabii ki bu prensden geliyor. Boško Buha Tiyatrosu, Ulusal Müze de bu meydanın çevresinde yer alıyor.

Trg Republike’yi karşınıza aldığınızda; sol köşedeki cafe restoranları geçip sağa dönerseniz Knez Mihailova’dasınız. Eğer ki sola dönerseniz Terazije Meydanı’na doğru ilerlersiniz.

Knez Mihailova

Belgrad’ı ziyaret ediyorsanız bu caddeden defalarca geçeceksiniz demektir. Hiçbir Belgrad gezisi bu caddede herhangi bir mağazaya girmeden veya sadece avare avare yürüyüp yanınızdan geçen insanları izlemeden tamamlanmaz. Knez Mihailova, Hotel Moskva’dan; Kalemegdan Park’a kadar uzanıyor.

Belgrade Fortness

Belgrad Kalesi, Kalemegdan’dan oluşmaktadır. Belgrad Kalesi, 1979 yılında İstisnai Öneme Sahip Kültür Anıtı ilan edilmiştir. Belgrad Kalesi’nde Ružica Kilisesi, astronomik bir gözlem kulesi, Victor anıtı ve Fransa’ya Şükran Anıtı dahil olmak üzere birçok önemli nokta vardır.

Kalemegdan

Şehrin en ünlü yerine geldik! Savaş döneminde askeri üs olarak kullanılan kale devasa bir park tarafından çevreleniyor. Tarihi geçmişi dışında burada sabah ya da akşam yürüyüşe çıkmak, bir kenarda nehir manzarasını izleyip vakit geçirmek çok keyifli. Kalemegdan’daki kapılardan birinin adı Stambol Kapija yani İstanbul Kapısı. Kalemegdan’a giriş tabii ki ücretsiz. Ama içerisindeki Askeri Müze’yi gezmek isterseniz: 150 RSD. Detaylı bilgi ve covid 19 önlemleri için tık tık: https://www.beogradskatvrdjava.co.rs/

Burada gezip göreceğiniz diğer yapılar: Savaş ve barışı sembolize eden çıplak heykel Pobednik burada. Balkan Savaşları’nda kazanılan zaferler anısına yapılmış.

Paşa Konağı: Osmanlı mimarisiyle direk dikkatinizi çekecektir. Paşa Konağı denilmesinin nedeni: Belgrad’ı yöneten bir çok paşanın burada yaşamasındanmış.

Saat Kulesi: Avusturyalılar tarafından başlatıldı, ancak daha sonra Osmanlılar tarafından bitirildi ve bu nedenle melez Türk-Avusturya tarzı var. 18. yüzyıldan kalma kulenin (27.5m) dar merdivenlerine çıkıp, bu simgesel yapının içine bir göz atmaya ne dersiniz? Belki Kalemegdan’ın bazı panoramik fotoğraflarını da çekersiniz?

Damat Ali Paşa Türbesi: Saat kulesini geçince, karşınıza “Mora Fatihi” olarak bilinen Damat Ali Paşa’nın türbesi çıkıyor. Damat Ali Paşa 1716 yılında Petrovaradin muharebesinde şehit düşüyor ve ardından bu topraklara defnediliyor ve türbesi de Belgrad Kalesi’nin içerisinde yer alıyor. Balkanlar’daki çoğu ülke gibi Sırbistan da bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Balkanlar’daki Arnavutluk ve Bosna-Hersek gibi diğer ülkeler, Osmanlı kökenlerini daha fazla koruyarak, camileri koruyarak ve dine adapte olurken, Sırbistan Osmanlı yönetiminin izlerini büyük ölçüde sildi. 

Jura Avantura (Dino Park): Eğer ki çocuklu bir aileyseniz ya da hayvanat bahçesi gezme gibi bir zevkiniz varsa buraya uğrayabilirsiniz.

Kalemegdan’dan çıktık şehrin simgesel ve tarihi yapılarına devam edelim derseniz;

House of the National Assembly

İster gece ve  ister gündüz önünden geçin, heybetiyle muhakkak dikkatinizi çekecek Ulusal Meclis binası. St. Mark Kilisesi, Tašmajdan Parkı’na çok yakın. E bir kare çekersiniz artık. 🙂

Bayraklı Camii

Belgrad’ın caddelerindeki tek istisna, cool Dorćol’daki Gospodar Jevremova Caddesi üzerinde bulunan Bayraklı Camii. İlk gördüğümde epey şaşırmıştım “bu camii mi yahu nasıl yani?” diye. E o zamanlar araştırmadan gitmişim bilmiyorum tabii. Cami 1575 yılında yapıldı ve seneler evvel yaklaşık 300 caminin bulunduğu Osmanlı döneminden kalan tek cami diyebiliriz. Cami güzel ve tarihsel olarak önemli olsa da, diğer binaların her iki tarafında da yer aldığı için fotoğraf çekmek neredeyse imkansız.

Tajmajdan Park

Eskiden binalar yapılırken kullanılan taşlar bu bölgeden çıkarıldığından bu isim verilmiş. Ayrıca savaş zamanlarında askeri depo ve sığınak olarak kullanılmış. Şimdilerde nasıl huzur verici bir park ama! 

Bu parkta kalp şeklinde bir anıt ve önünde duran küçük bir kız çocuğu heykeli göreceksiniz. Yaşanan trajediyi çok iyi anlatıyor. Bombalama esnasında hayatını kaybeden tüm çocukları temsil ediyor. Anıtta İngilizce ve Sırpça “Biz sadece çocuktuk” diyor.

St. Marks Church

Aziz Mark Kilisesi, Belgrad’ın en önemli noktalarından biridir. Muhteşem Tašmajdan Parkı’nın hemen yakınında bulunan St. Mark’s Kilisesi 1940 yılında inşa edildi ve St. Sava inşa edilene kadar Belgrad’daki en büyük kilise idi. İçeride, tipik Ortodoks fresklerini göreceksiniz.

Aziz Sava Kilisesi

İşte şehrin ana sembollerinden ve en görkemli yapılarından biri. Balkanlar’daki en büyük ve dünyanın en büyük Ortodoks kilisesi Yapımına yirminci yüzyılın başlarında başladı. Ancak Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı inşaat sürecini durdurmaya zorladı. Sonra yeniden başladı ancak bu kez de İkinci Dünya Savaşı sırasında Belgrad’ın bombalanması inşaatı tekrar durdurdu. İnşaat 1985’e kadar yeniden başlamadı, ancak 1999’da Sırbistan’ın NATO bombalaması projenin tekrar sorgulanmasına neden oldu. Kubbe, ilk inşaatın başlamasından yüz yıl sonra yani 2017’de tamamlandı. Kilise, Sırp halkının hem yabancı istilasının hem de kendi hükümetinin başarısızlıklarının neden olduğu savaş karşısındaki dayanıklılığının bir kanıtı. İç cephedeki çalışmalar Belgrad halkının yardımlarıyla sürüyor. İçeriyi muhakkak ziyaret edin…

Ada Bridge

Ada Köprüsü, 2012 yılında tamamlandı ve yeni Sırbistan’ın bir sembolü haline geldi.

Avala Tower

Televizyon kulesi meraklısıysanız buyrun size en güzellerinden biri.

Müze olarak gezebileceğiniz yerler: Sırbistan Ulusal Müzesi, Etnografya Müzesi, Belgrad Çağdaş Sanat Müzesi, Nicola Tesla Müzesi. 

Belgrad’ta en çok ziyaret edilen tabii ki Nicola Tesla Müzesi. Tesla’nın kişisel eşyaları sergileniyor. Kablosuz elektrik makinasını, bizzat florasanlarla deneyimleyebilirsiniz. Giriş ücreti 500 Sırp Dinarı.

Gitmeden Önce Mutlaka Bilmelisin:

  • Konuşulan dil Sırpça ama Belgrad’da 40 yaşın altındaki çoğu insan, kusursuz derecede İngilizce konuşuyor. 🙂
  • Diğer Avrupa şehirlerinin çoğundan çok daha güvenli.
  • Kahve için Starbucks’ı boşverin. Türkiye’ye göre %20 daha pahalı.
  • Marketlerde envai çeşit su markası olmasına rağmen Belgrad’da musluklardan su içebilirsiniz. İster otelde isterseniz AirBnB’de olun ister mutfaktan ister banyodan su içebilirsiniz. Şehrin dört bir yanındaki çeşmeler de öyle!
  • İstanbul’da en iyi bir tiyatro salonunda bir kişi için ödeyeceğiniz bilet ücreti 20 -25 euro iken Belgrad’da en iyi tiyatroda vereceğiniz ücret 4 euro.
  • Macar, Hırvat, Karadağlı, Boşnak ve Makedon toplulukların sosyal yaşamda kendi dillerini kullanmaları Sırp hükümeti tarafından yasaklanmış.
  • Belgrad’ın en eski yapısı bir Damat Ali Paşa Türbesi. Bir diğer en eski yapı ise; 1727’den kalma en eski ev ise bizim pek sevdiğimiz Dorcol mahallesinde yer alan The House at 10 Cara Dusana Caddesi’ndeki kil evi.
  • Alkolünü yudumlamadan önce živeli(şerefe) demeyi unutma!
  • Eğer sigara kullanmıyorsanız bu sizi üzecektir. Hemen her mekanda sigara içmek serbest. Minik mekanlarda sorun olabiliyor ama genelde restoranlarda size direkt sigara kullanıp kullanmadığınızı soruyorlar.

Alışveriş Meselesi

Şehre ayak basar basmaz ilk göreceğiniz yer ANAM SANKİM BİZİM BEYOĞLU GİBİ diyeceğiniz Knez Mihailova Caddesi olacak. Sağlı sollu mağaza, cafelerle çevrili, sokak sanatçıları ve seyyar satıcılarıyla gece gündüz hep hareketli. Tabii öyle lüks mağazalar falan bekliyorsanız yok anam çok beklentiye girmeyin. Zara, H&M gibi mağazalar dışında çok lüks markaları satın alabileceğiniz mağaza bulunmuyor. Ayrıca Knez Mihailova Caddesi’nin bir ucunda Rajićeva Shopping Center isimli AVM göreceksiniz. Girişinde Starbucks bulunan bu AVM 3-4 kattan oluşuyor. Çok şaşalı değil. 🙂

Aa bir de nehrin öte yakasında bulunan Nova Grad bölgesinde şehrin en büyük en gösterişli AVM’si Ušće var tabii! Guess, Calvin Klein, Oysho, LCW, Sephora, Koton, Bershka, ZARA gibi bilindik mağazalar var. Yani alışveriş yapmak ister misiniz bilemeyiz ama yine de aklınızın bir kenarında olsun diye belirtelim. Bizde olmayan mağazalardan Mothercare, parfümeri olarak Jasmin, uygun fiyatlı çanta alışverişi için Carpisa, Fly London, Natura Siberica gibi mağazalar da mevcut. Tekstil daha ucuz mudur diye düşünüyorsunuz ama yok anacım hiç değil.  Ama tabii TR’ye göre kıyaslayınca, uygun fiyatlı ve kaliteli ürün olarak bakıldığında kozmetik alışverişi için DM ve Lilly mevcut. E bir de alkol acayip ucuz be kardeşim. Eğer ki bizim gibi kabin boy bagajla gitmezseniz; valizinize birkaç şişe güzel sırp şarabı ya da Rakija atabilirseniz hiç fena olmaz! Bunun için de en güzeli marketler! 🙂 Yanınızda şarap getirmek istiyorsanız, Sırbistan Fruska Gora ve Tuna Bölgesi şaraplarıyla epey ünlü.

Balı da pek meşhur bir de ajvar’ı! Ben tam bir Ajvar hastasıyım, gerçi en unutulmazını kesinlikle Saraybosna’da yedim ama burada da çok güzel! Zeleni Venac’taki Green Market’ten ya da herhangi bir marketten satın alabilirsiniz.

Başka ne götürebilirim diyorsan Knez Mihailova caddesi üzerinde çikolatacı Ja volim Štark bulunuyor. Ve tabii ki turistik objeler, kar küreleri, kupalar, magnetler için birçok hediyelik eşyacı mevcut.

Market Alışverişi: Eğer Airbnb’de kalıyorsanız, mutfağınıza 3-5 bir şeyler alacaksınız. MAXI, Shop&Go, IDEA aslı marketler bulunuyor. Biz 1 hafta kadar konakladığımız için Rajiceva’daki Maxi’den alışveriş yaptık.

Pazar yerleri: Şehrin birçok noktasında kuruluyor.