Obbidik! Şimdi göbeklerimizi gitmeden evvel biraz dinlendirelim dostlar. Çünkü lezzet şöleni sizi bekliyor.

Daha önce Roma’ya da gittik ama Bolonya bizim için her açıdan olduğu gibi yemek konusunda da farkını ortaya koydu.

Damağınıza kazınan bir lezzet durağı olacağının garantisini veriyoruz! Alacağınız hiçbir kilodan kesinlikle sorumlu falan değiliz!

Peki Bolonyanın yemeklerinde bu kadar ilgi çekici olan ne?

Emilia Romagna’nın biriciği Bolonya’nın 10 eşsiz lezzeti:

Ragù: Önünüze gelince ya da search yapınca “ya bu bizim bolonez sos ya!” diyeceksiniz ama bu Ragu. İtalyan mutfağı denince ilk akla gelenlerden biri. Ragù, et bazlı sosların ortak adı. Genellikle kıyma veya ince kıyılmış etin sotelenmiş sebzelerle birlikte özel hazırlanmış bir suda pişirilmesiyle hazırlanır. Bazen etlerin birlikte karıştırılarak kullanıldığı da olur. Pişirme suyunda içme suyu, şarap, süt, krema veya domates karışımları bulunur. Ragù’nun karakteristik özelliği, domatesle çeşnilendirilmiş etin ağır ateşte pişirilmesi veya haşlanmasıyla hazırlanan bir sos olması; yani, çoğu yerde karşımıza çıkan, et ilave edilerek tatlandırılmış bir domates sosu değil.

Bu Ragù, ev yapımı tagliatelle ile birleşince de tadından yenmez! 

Lazanya: Lazanyayı sevmeyen yoktur herhalde. Gelmişken muhakkak tadalım lütfen! Unundan mı, hamurundan mı, tazeliğinden mi, sosundan mı bilmem çok iyi ya!

Brodo’da Tortellini: Küçük tortelliniler (Bir çeşit dolgulu makarna) et suyu içinde servis edilir. Tavuk suyunda olanı enfes-i şahanedir!

Tigelle: Bizdeki bazlama gibi bir hamur işi. Aperetivo vakitlerinin destekçisi, şarküteri ürünlerinin kayığı. Mortadella ve Prosciutto tabaklarının yanında muhakkak oluyor.

Piadina: İsteğe bağlı her türlü sebze, peynir ya da kurutulmuş etle hazırlanan bir atıştırmalık. Gördüğünüz lavaşın arasına allah ne verdiyse konuyor. Güzel olmamasına imkan yok. Bolonya gözlemesi de diyebiliriz.

Tortellacci: Bolonya’nın en meşhur lezzeti kuşkusuz içi dolgulu makarnalar. Tıpkı tortellacci denilen dev tortellini gibi. Tek bir makarna yaprağı tipik olarak ıspanak, et, sebze, soğan ve sarımsakla doldurulur ve tereyağı, şarap ve biberiye gibi lezzetler ile sote edilir. Yumm!

Mortadella: Bolonya salamı, buranın en ünlü ve en eşsiz lezzetlerinden birisi olarak geçiyor. Şehirdeki en eski pazar olan Quadrilatero’da mortadella gibi şarküteri ürünlerini satın alabilirsiniz. Aperetivo vakitlerinin vazgeçilmezi atıştırmalık et.

Prosciutto: Eğer ki domuz eti tüketiyorsanız, buradayken Modena’ya günübirlik gezi planı yaparsanız, Prosciutto jambonunu deneyebilirsiniz.

Parmigiano Reggiano: Parmigianao-Reggiano, sadece Emilia Romagna bölgesinde üretiliyor. Ya illa ki parmesan yemişsinizdir, yiyorsunuzdur ama burada tadacağınız çok farklı. Peynirlerin kralı parmesan! Burada makarna üzerine 1 gıptık parmesan serpmek ayıptır. Önüne koca kasede gelir ve sadece sana özeldir.

Balsamico: Buraya kadar gelmişsiniz, Modena’ya da geçip eşsiz balzamiğin tadına da bakarsınız artık. (GİDEMEDİ) Aman üzülmeyin Bolonya’daki şarkütelerin hepsinde var zaten!

Cannoli: Bir çeşit hamur işi. Cannolo Latince “canna” kelimesinden köken almıştır ve anlamı “küçük tüp/boru” anlamına geliyor. Cannoli aslında basit bir hamur tatlısı ama hamurunun kıtırlığı ve peynir kremasının yumuşaklığıyla bir tatlıdan beklenen her şeyi veriyor.

Amaretti / amarelle: Bademli kurabiye

Tiramisu: Tiramisu ne ya ben de yapıyorum diyenler olacaktır elbet. Ben de Mascarpone ile yapıyorum gayet güzel oluyor ama burada olay epey farklı, gözler yaşlı!

Öncelikli uyarımız bu İtalyan kardeşler keyif düşkünü. Bildiğiniz gibi Siesta vakitleri var. Malum siesta saatlerini sakın ha unutmayın, aç kalırsınız. Öğlen 12.00 ve 14.00 arası çoğu her yer kapalı. Hatta bazı yerler 16.00 ya kadar kapalı.

NACİZANE MEKAN ÖNERİLERİMİZ

Osteria dell’Orsa

Üniversite bölgesindeki tartışmasız en iyi restoran. Osteria dell’Orsa’nın menüsündeki hemen her şey aşırı leziz. Denediklerim: Tagliatelle alla Ragù, Brodo tortellini ve lazanya. Menüde soğuk etler, salatalar, bruschetta ve ünlü Osteria dell’Orsa Wiener şinitzeli de var.

Sonuç olarak finalde; harika ev yapımı tatlıları (tiramisu, krem karamel) sipariş edebilirsiniz.

Bolonya’ya 40 kilometre uzaklıktaki Imola’ya yakın tepelerden gelen özel ev yapımı şaraplarından da muhakkak tadın.

Öğle saatlerinde açan nadir restoranlardan biri. Onu sevin, onu koruyun, kapısına kuyruk olun!

Çalışma saatleri: 12:15 – 23:00

İpucu: Osteria dell’Orsa’nın, Brodo Tortelli’sini muhakkak deneyin. Porsiyon Tagliatelle alla Ragu’dan epey büyük. Eğer 2 kişiyseniz 1 tane isteyin size 2 servis şekilde sunuyorlar zaten. Eğer ki kış günü de gittiyseniz bu yemek sizin içinizi ısıtacak!

Pasta Fresca Naldi

Roma’daki Pastificio’yu bilenler bir adım öne çıksın! 1985’ten beri açık olan Pasta Fresca Naldi, Bolonya’daki en popüler makarna dükkanlarından biridir. Naldi’nin ufacık dükkanında çeşitli makarnalar servis edilse de, masa yok. Her şey paket servis bazında satılıyor. 

İpucu: Pasta Fresca Naldi’den sipariş ettiğiniz makarnanızı çaprazındaki barda yeme şansınız var. Bir bira sipariş edip, yemeğinizi keyifle yiyebilirsiniz. Çekinmeyin çünkü bunu herkes yapıyor. 

Sette Tavoli

Sadece 7 masayla hizmet veren bu restorana gitmek için rezervasyon yaptırmanız şart. Şehir merkezinde değil ama bizim en sevdiğimiz dondurmacı La Sorbetteria Castiglione’ye çook yakın! 

İpucu:  Sette Tavoli, sadece yedi masa bulunuyor. Akşam yemeği için masa ayarlayamıyorsanız, öğle yemeği için rezervasyon yaptırmayı düşünün.

Trattoria Serghei

Bolonya’nın en lokal bir diğer mekanı da burası. Ev sahibimiz de önerince hadi gidelim dedik! Ama fiyat-performans olarak çok da beklentiyi veremedi.

Öğlenleri çalışanların da uğrak yeri. Bizim evimizin de hemen önüydü. Geleneksel ahşap döşemeli yemek odası gibi küçük ama samimi ve rahat bir mekan. Fiyatı ortalamanın bir tık üstünde.

Çalışma saatleri: 12:30 – 14:30 / 19:30 – 21:30

İpucu: Farklı bir makarna çeşiti deneyeyim diyorsanız: Agnolotti alla rucola, yoksa lazanya ve ragu denenebilir!

Tamburini

Dünyanın en mantıklı şeyi bir restoranda menüdeki her yemeğin yanında görselinin olması! Gönlümüzü ilk bu şekilde fethediyor ve arkası çorap söküğü gibi geliyor.

Tadım yapmak için çok doğru bir adres, günlük yemekler, peynirler, füme etler enfes! Burada yediklerimiz: Lazanya, mozarella tabağı: ‘Bufalo e Pomodori’, Parmesan tabağı: ‘Selezione Parmigianno’ Şarküteri ürünleri çok lezzetli, muhakkak peynirlerinden tadın. Peynir seçen biri olarak yaşadığım hazzı tarif etmem mümkün değil. Tek bir parça peynir almadığım için üzülüyorum şu an ama Noyan da ben de hep şunu da düşünüyoruz: ‘yerinde güzel’ 

‘Selezione Parmigianno’ peynir tabağına 7 euro ödedik. O tabakla 3 kişi doyar!

Çalışma saatleri: 08:30 – 20:00 Pazar günleri: 10:00 – 20:00

İpucu: Eğer ki hafif bir şeyler atıştıralım tadalım diyorsanız çok doğru bir yerdesiniz. Mekanın dışında oturup, donatın sofrayı, şehrin işlek caddesinde sohbete dalıp, şarabınızı yudumlayın.

La Prosciutteria:

Burası oturması daha bir keyifli, daha bir vakit geçirilesi bir şarküteri. Konumu ve dıştan görünümü öyle güzel ki daha için egirmeden içeride mutluluk dolu bir şeyler oluyor dedirtiyor! Öyle ki içeride zaman nasıl geçiyor anlamıyorsun.

Meyve, sebze, zeytin peynir ve diğer şarküteri ürünleriyle dolu ahşap sunum tahtaları insanı kendinden geçiriyor. Ekmek yine efsane lezzetli. Yok arkadaş bu İtalya’nın unu başka güzel!

‘La Prosciutterria’ tarafından üretilen bira ve kırmızı şarap da Bolonya’daki en iyi deneyimlerden biri oldu.

Çalışma saatleri: 11:30 – 23:30

İpucu: Buranın diğer şarküterilerden farkı, ambiansı daha uzun uzadıya oturmaya, keyifli vakit geçirmeye müsait diyebiliriz. İştah açan ilham verici süslemeler, objeler resmen bir şölen yaratıyor.

Salumeria Simoni

Allahım hangi birine giricem diye en sonunda delirdik! Şarküteri marketlerden popüler bir mekan daha! Soğuk etler ve peynirlerle dolu ve karakteristik bir yer. İçeride peynir, et (mortadella, prosciutto, pecorino, vb.) ve şarap tadımı yapılabildiği gibi masalara oturup keyfini de çıkarabilirsiniz. Gitmeye değer!

Yeri nerede diyecek olursanız; Piazza Maggiore’ye kısa bir yürüme mesafesinde! Aperatif yapmak için ideal.

Çalışma saatleri: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe: 08:30 – 13:30 / 16:30 – 19:30

                                Cuma, Cumartesi: 08:00 – 19:30

İpucu: Girişte bir numara almayı unutmayın, çünkü sistem bu şekilde.

Pizzeria Ranzani 13

Zaten herşeyiyle turistik olmayan lokal bir şehirdeyiz. Ama burası yine de mücevher değerinde çünkü EFSANE PİZZA YİYECEKSİN!

Ne yap et burada bir akşam yemeği için rezervasyon yap! Yapamadıysan da zorla: “Ben şu bara kıvrılır pizzamı yerim ya” de. Aşırı güzel kabarık çıtır kenarlı hamur, ortası malzemeye doymuş, her şey kararında. Kesinlikle Bologna’nın en iyi pizzacılarından biri. Klasik tatlar ve aynı zamanda ve orjinal kombinasyonlar.

İpucu: Ev yapımı biralarının hepsini denedik en beğendiğimiz: Saison Derpe Here de Glaren Toren

PizzArtist

Evet! PizzArtist, Roma usulü pizzalarıyla sizi bekliyor. Yerli halkın da uğrak yeri. Fiyat performans 10 üzerinden 10! Salaş mekan ama lezzet doruğu pizza için buyrun efendim.

İpucu: Çok fazla dilim yiyip abartmayın. Gelato’ya yer ayırın.

Zapap Pratello

Lokal ucuz lezzetli pizza. Mekan çok salaş, ailece oturmak için çok uygun değil. Çünkü çok ufak bir bar burası.

Yer bulursanız hemen çömün!

İpucu: Eğer 2 kişiyseniz, 1 adet pizza almanızı öneririm. Devasa bir pizza. 🙂

Pappare

Bolonya’nın istisnasız en iyi kahvaltı seçeneği! Hamur işine boğun beni kruvasanların arasına koyun beni. AA durun isterseniz omletli, reçelli kahvaltı tabakları da var. Sadece kahvaltı için değil öğle ve akşam yemeği için de kapıları açık!

Kaç tane kruvasan gömdüm, sandviçlerini kucakladım bilmiyorum. Her sabah gittik.

Personel de güleryüzlü ve çok nazik. Mükemmel bir Americano ve cappuccino içeceğinize de garanti veririm. Bolonya’ya gideceğim diyorsanız buraya gitmek zorundasınız! Pain au chocolat isimli kruvasanı yiyin!

Çalışma saatleri: 07:30 – 23:00 Pazar günleri: 09:00 – 23:00

İpucu: Fiyat performans olarak başarılı olduğu için her daim kalabalık, tavsiyem hafta sonu kahvaltı düşünüyorsanız ya rezervasyon yapmak ya da erkenden gitmek! 

Cafe Terzi:

Evet önermeyen kalmamıştır pek tabi! Hem lezzetli hem keyifli bir kahve molası için Cafe Terzi olmazsa olmaz. Bana espresso’yu sevdiren İtalya! Ufak uzunlamasına bir bar devamında oturacak bir oda bulunuyor. Ama buranın keyfi barda çıkıyor.

Neyse efendim esspresso bağımlısı olduk dönüşte ilk düşündüğümüz iyi bir espresso makinesi almak oldu. Gerçek italyan kahvesi deneyimi için buyrun!

İpucu: Espresso çok ağır geliyor içemiyorum diyorsan bir de kremalı dene ya da fındıklı cappuccino iste. Pişman olmayacaksın!

Gamberini:

3 gün boyunca sabah, öğle ve akşam önünden geçip “YA BU NE KALABALIK BEDAVA MI!” Hele ki apraetivo vakti sokağı kaplayan bir kalabalık! Ne gidicez ya boşver diye söylenip söylenip, bir sabah erkenden sakin bulup dalıyoruz. Adım atmamızla arkadan 3-5 müşteri akıyor….

ŞAHANE!

Esspresso, Cafe Terzi’den bir tık daha iyi diyebilirim! Tatlıları deneyin. Biz İtalyan tatlı çeşidi kurabiye Cannoli’yi ilk burada denedik. 1 tanesi 1 euro! Kahve de 1 euro! Oh mis!

Çalışma saatleri: Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe: 07:00 – 21:00

                                Cuma, Cumartesi: 07:00 – 20:00

İpucu: Turtalar, tatlılar, tuzlular hepsi çoh gözel! Kendine hakim ol!

Signorvino

Dönmeden bir şarap alışverişi de yapayım derseniz, Piazza Maggiore’da Signorvino’ya uğrayabilirsiniz. Uzun uzun her bir şarabı usanmadan anlatan, güleryüzlü çalışanları var.

Bizarre:

Gece bir kokteyl içelim dersen; Bizarre güzel bir seçenek. Mekan sadece 12 kişilik ama farklı bir deneyim sunduğu için değer! İnsanlarla dip dibe oturduğun için bir kaynaşma söz konusu ama can sıkıcı bir durum yok. Barmen çok eğlenceli ve güler yüzlü.

Özel kokteylleri tabi ucuz değil. Hele ki bizim için. Ama 1’er tane içmesek olmazdı. Tadı ve kokteylin kalitesini tarif edecek kelime yok. Her yerde bulabileceğiniz sıradan kokteyl değiller. Hepsinin bir hikayesi var!

Le Stanze:

Burası bir bar, aynı zamanda eski bir klise! Çarpılmayız inşallah deyip 3,5 atarak yudumluyoruz içkileri. Kokteyller ahım şahım değil, biz yer olmadığı için bara oturduk. Barmen, kalabalıktan mıdır nedir baya baştan sağma şekilde hazırladı. Caipirinha değil de şekerli su içiyorum sandım.. Neyse yine de ambians şahane. Çok yüksek bir tavan ve duvar süslemeleri gerçekten harika görünüyor!

İpucu: Mutfağını deneyimlemedim ama çok iyi olduğunu düşünmüyorum. Biraz şişirilmiş geldi. Bir akşam barı ziyaret edilebilir. Kokteyller 8 euro.

Çalışma saatleri: 11:00 – 01:00 Pazartesi günleri kapalı!

La Sorbetteria Castiglione:

Bu dükkan var ya bu dükkan! Allahtan şehir merkezine 15 dk uzaklıkta, Allahtan çok bilinmiyor, bilinseydi Bolonya’daki diğer tüm dondurmacıların ocağına incir ağacı dikerdi.

Övme hakkımın hepsini burada kullanmak istiyorum. Diğerlerini de deneyin ama bana hak vereceksiniz.

Dondurma dediğin ağzına küp şeker atıyormuşsun gibi olmamalı, ya da krema sıkmışsın gibi! Dondurma işini ciddiye alıp, alerjen içermeyen ürünler ve en kaliteli malzemelerle lezzeti yakalıyorlar. Şehirdeki en iyi dondurma

Çalışma saatleri: 07:30 – 21:00

İpucu: Merkezde dediysek gözünüz korkmasın azıcık dışında 10 15 dakika yürüseniz bana gelip teşekkür edeceksiniz!

Gelateria Gianni:

Asinelli, Garisenda’nın hemencik yanında bir dükkanı var. Bolonya’daki en iyi dondurma salonlarından biri.

Pistacchio, Ricotta stregata, Le due Torre bu denediklerimiz güzeldi.

Çalışma saatleri: 12:00 – 22:00

İpucu: Ama ‘La Sorbetteria Castiglione’ gibi unutulmaz da değil. Tekrar gidip de yemedik.

Gelateria Funivia:

Buraya epey hevesle gittim favorim olacağına inandım. Kapıdaki kuyruğu görünce “işte burası” diye heyecanlandım. Ama sonuç. 🙁

Çok tatlı, çok kremamsı yani yediğim çeşidin tadından daha baskın gelen bir şeyler var.

İpucu: Noyan burayı beğendi bu arada. Noyan için Bolonya’daki en güzel 2. dondurmacı burası. Siz de deneyin sonuçta damak tadı değişir.