LİZBON’A NE ZAMAN GİDİLİR?
Portekiz’de sıcak hava yaklaşık yarım yıl boyunca sürdüğü için , Mart ve Ekim hatta benim gittiğim gibi Kasım da Lizbon’a gitmek mantıklıdır.
Temmuz ve Ağustos ayında sıcaklıklar 35 dereceye kadar ulaşabilir. Ayrıca kalabalık da olur. Hınca hınç kalabalıkta şehri gezmek keyifli olmaz. Doğal olarak konaklama ve uçak da pahalı olur.
Şahsen, bence Haziran ve Ekim-Kasım ayları Lizbon’da olmak için en iyi tercihler olabilir.
Haziran, sokak şenliklerinin resmi ayıdır. Bu nedenle partilerin, açık hava konserlerinin ve gösterileri hemen her gün olur.
Deniz tatili için ise Eylül, hava durumu ve kalabalık açısından doğru bir zamanlama olacaktır.
LİZBON MALİYETLERİ
Ne kadar bütçe ayırmak gerekir? Bunun hakkında size iyi bir fikir vermek için, bazı örneklerini vereceğim. Fiyatlar Kasım 2017 dönemine aittir.
Lizbon bütçesi ve günlük maliyetler
- Ulaşım : VivaViagem kartı 0,50EUR maliyetindedir. (Bunu bizim akbiller gibi düşünün içine para doldurabiliyorsunuz.) Metro / otobüs bileti 1,85 euro.
- Tramvay 28: 3 euro
- Yiyecek : Tipik bir öğle yemeği menüsü 7 ila 9 euro arasında. Akşam yemeği için, şaraplar da dahil olmak üzere, fiyatlar iki kişilik tam bir akşam yemeği için 30 / 35 euro’dan başlıyor.
- Su : Bu tepelerden aşağı inip çıkmak sizi susatacaktır. Yerel süpermarketlerde 0,70 euro’dan büyük bir su şişesi (1,5 L) bulunur.
- Konaklama : Son yıllarda konaklama fiyatları önemli ölçüde artmıştır. Gerçekçi olarak, özel odalar gecelik 30-35 eurodan başlar.
- Giriş ücretleri : Lizbon’daki ana turistik yerler Arco da Rua Augusta için 2,5 euro. Mosteiro dos Jerónimos için 12 euro. Pazar günleri ise birçok müze ücretsizdir.
LİZBON’A NASIL GİDİLİR?
2017 yılı için İstanbul’dan sadece THY ile aktarmasız uçuş sağlayabilirsiniz. Çünkü Pegasus, Atlas gibi hava yollarının Lizbon’a uçuşları yok… Hal böyle olunca uçak bileti fiyatları biraz yüksek oluyor. Ancak sizde benim gibi kampanya denk getirirseniz, bir kişi gidiş dönüş 400TL vererek uçak bileti alabilirsiniz. Yoksa inanın Lizbon uçak biletleri pek ucuz değil. Aktarmasız uçuş 5 saat sürüyor.
Alternatif olarak, aktarmalı uçuş ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun için ise Skyscanner, Momondo gibi sitelerden bakarak biletlere ulaşabilirsiniz.
LİZBON’DA KAÇ GÜN KALINIR?
Lizbon küçük bir şehir ama benim gibi yürüyerek geziyorsanız yokuş, tepe bitmiyor. Acı yok Rocky! deyip tırmanıyorsanız 4 gün derim! Hadi bir günde Sintra’yı görmek için ekleyin 5 yapın.
Yok ben yürüyemem canım tatlı, ayacıklarım ağrır tatile geldim kardeşim diyorsanız. 2 günde her yerini rahatlıkla görürsünüz. Yine 1 gün Sintra için ayırın. Tamam 3 yeter size. 🙂
Bunlar minimum süreler, Lizbon’un tadı uzun uzunaya çıkar aslında o yüzden beni bıraksalar daha çok kalırdım ama işler bizi bekler…
LİZBON’DA NEREDE KALINIR?
Lizbon’da kalacağınız pek çok bölge var ve tabiki bu sizin beklentinize göre değişiyor.
Örneğin Bairro Alto, gece hayatının olduğu bir bölge. Çok gürültülü olabilir.
Alfama, Fado müziğin hemen her sokakta yapıldığı bölge. Küçük, daracık sokaklar. Fazlasıyla yokuşlu ama belki de en kendine has bölgesi.
Sebastião , Marquês , Avenida , Restauradores ve Baixa. Mağazalar, restoranlar ve ulaşım açısından mükemmel bir seçim. Bu bölgelerden birinde kalmanız mantıklı olacaktır.
Ya tam da karar veremedim hangi bölgede kalayım? Nerden bileyim hiç gitmedim diyorsanız; gelin bakalım şuraya: LİZBON’DA HANGİ BÖLGEDE KONAKLAMALI?
Mümkünse, rezervasyonunuzu Booking.com aracılığıyla yapın. Kesenize uygun yüksek puan ve değerlendirmeli ve şehir merkezine yakın oteli bulmanız için bir süre takipte kalın. Bu çok önemli. Çünkü aa ne uygunmuş ama yer kalmamış tüh dediğin otel 3-4 gün sonra bakıyorsun rezervasyon iptali sonrası açılmış. Takip önemli!!!
BEN NEREDE KALDIM?
Bu önerilerimden alakasız Alameda’da kaldım. Konuk evi otel kıvamında oldukça tatlı, iş görür bir yerdi. Vila Garden Guest House!
Niye burayı seçtin? dediğinizi duyar gibiyim. Benin gittiğim zaman ‘Websummit’ etkinliği olduğu için oteller aşırı pahalıydı. Dünyanın dört bir yanından yüzlerce insan akın edince uygun oteller de aylar öncesinden kapılmıştı pek tabi. Bunun dışında uygun fiyatlı, (4 gece konaklama= 1200 TL) yeni ve temizdi.. Lizbon’un en meşhur restoranlarından Ramiro’ya 10 dakika yürüme mesafesinde, hem de metroya çok yakındı.
HAVAALANINDAN ŞEHRE ULAŞIM
Lizbon havaalanı şehir merkezine çok yakındır. Bunu duyan herkes, “Aman yakınmış işte taksiye bineriz ya!” demesin. Aman ha kardeşim binme canım. Öpüyorlar!
E napcaz şimdi demeyin. Merak etmeyin. Otobüs, taksi, metro veya özel transferle Lizbon şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Üzgünüm sarı tramvay buradan geçmiyor. 😀
İlla popom rahat etsin ben rahat edeyim diyorsan Uber çağırmaya ne dersin?
Neyi seçelim peki diye düşünmeyin diye size birkaç ipucum da var. Önce nereye gideceğinize, kaç kişi seyahat ettiğinize ve saate bakın.
METRO
Metro, şehir merkezine ulaşmak için en ucuz yol. “Aeroporto” metro istasyonu hemen havaalanı çıkışında bulunuyor. Tabelaları takip edin.
Bilet makinesinde öncelikle bir Viva Viagem kartı satın almanız gerekiyor. Onun içine para yüklemesi yapıp daha sonraki seferlerinizde kullanabiliyorsunuz. Korkmayın çekinmeyin. Makinadan almaya çalışın.
- Bilet ücreti: 1,45 euro. ( Viva Viagem yeniden kullanılabilir kart için + 0,50 euro )
Alamıyorsanız az ileride solda gişe görevlisi var panik yapmayın. Tek yön, tek bilet deyip biletinizi alın ve haritaya göre perona ilerleyin. İlk seferde insanlara sorup teyit edin ki kavramanız kolay olsun.
- Mavi çizgi: Colégio Militar ve Jardim Zoológico;
- Sarı çizgi: Marquês de Pombal ve Campo Grande;
- Yeşil hat: Baixa-Chiado ve Cais do Sodré;
- Kırmızı çizgi: Oriente ve Aeroporto.
- Aşağıda gördüğünüz gibi havaalanı ‘Aeroporto’dan, São Sebastião ya da Saldanha’ya giden bir yolculuk yaklaşık 20 dakika sürer.
- Ben Alameda bölgesinde kaldığım için sadece 10 dakika sürdü yolculuğum.
AEROBUS, CARRIS
Özel bir otobüs servisidir ve Lizbon merkezine 2 farklı hat sunmaktadır :
- Line 1 – Şehir Merkezi (her 20 dakikada bir): Entrecampos, Campo Pequeno, Avenida da República, Saldanha, Picoas, Avenida Fontes’de durur. Pereira de Melo, Marquês de Pombal, Avenida da Liberdade, Restauradores, Rossio, Praça do Comércio, Cais do Sodré
- 2. Hat – Finantial Center (her 40 dakikada bir ): Entrecampos, Sete Rios, Avenida Columbano Bordalo Pinheiro, Praça de Espanha, Avenida José Malhoa’da durur.
- Otobüsler havalanı çıkışındaki platformdan kalkıyor ve bagaj muhafazası için özel bir yere sahip.
- Fiyat : Tek yön 24 saat bilet 3,50 euro ve dönüş 5,5 euro. Çocuklar için indirimli fiyatlar da var. Çevrimiçi satın alma imkanınız da var.
UBER
Lizbon’daki Uber servisi çok güvenilir, otomobiller kusursuz bir şekilde temiz ve çoğunlukla yeni.
Uber için havalanı terminalinin çıkış kapısından çıkmak yerine, havaalanı içinden yürüyen merdivenleri kullanıp üst kata çıkmanız gerek. Belirlenen alan, park yerinde kapıdan çıkarken hemen önündedir.
Fiyat: Ücretler nereye gittiğinize bağlı, ancak bir UberX yolculuğu için 7-15 euro arasında bir ücret ödeyeceksiniz.
Aceleniz var ise, gece geç geliyorsanız ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşılamayacak bölgelerden kalıyorsan öneririm. Mesela Alfama ya da banliyölerinde herhangi bir yerden bahsediyorum…
OTOBÜS
Havaalanının varış terminalinde duran Carris’den birkaç otobüs var. Bunlar şehrin değişik yerlerine gidiyor.
- 705 : Oriente-Aeroporto-Roma / Areeiro
- 722 : Praça de Londres-Aeroporto-Portela
- 744 : Marquês-Aeroporto-Moscavide
- 783 : Amoreiras-Aeroporto-Portela
- 208 : Gece otobüsü Cais’e gidiyor Sodré ve Oriente’yi
- Yalnızca maksimum boyutları 50x40x20cm olan bagaj almaya izin verilir bilginiz olsun.
- Fiyat: 1,85 euro, ancak biletinizi bir Viva Viagem kartı ile alırsanız, yalnızca 1,45 euro.
TAKSİ
- Lizbon şehir merkezine gitmek için hala “ben taksiye bineceğim banane” diyorsanız, taksi ücreti asla 20 Euro’dan fazla olmamalı.
- Herhangi bir yanlış iletişim (kasten ya da değil) önlemek için varış yerinizi yazın.
- MyTaxi’yi kullan. Bu uygulama ‘normal’ taksiler içindir, ancak sürücülerin araç güvenliği, temizliği ve İngilizce dilini temel alarak önceden filtrelenir.
- Havalimanının “Kalkışlar” bölümüne gidin ve orada bir taksiye atlayın.
- Önceden fiyat isteyin.
ARABA KİRALAMA
- Portekiz’de Porto ya da Sintra gibi başka yerlere gitmek ya da sahil boyunca bir yolculuğa çıkmayı planlıyorsanız , Lizbon’a varırken araba kiralamak özel bir fırsat olabilir .Gelen terminalin sağında tüm büyük araç kiralama şirketlerinin masalarını bulacaksınız (örneğin Europcar, Guerin, Hertz, vb.). En iyi anlaşmayı elde etmek için fiyatları çevrimiçi olarak önceden karşılaştırdığınıza emin olun .
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
VIVA VIAGEM KART
Viva Viagem kartı Lizbon’daki toplu taşıma araçları ile yapılan seyahatler için hızlı ve kolay bir ödeme yöntemidir. Metro, otobüs, tramvay, feribot ve banliyö trenlerinde seyahat etmek için kullanabilirsiniz.
- Tramvay 28, Ascensor da Bica, Ascensor da Gloria, Ascensor Do Lavra ve Elevador De Santa Justa dahil tüm Carris otobüsleri, tramvaylar ve fünikülerde geçerlidir.
METRO
Metro; her gün saat 6.30’dan sabah 1’e kadar sürüyor.
Bazı metro istasyonları, Olaias, Marquês de Pombal, Parque ve Aeroporto istasyonları gibi heykeller, mozaikler, fayanslar ve tablolarla süslenmiş çağdaş sanat sergilerinden farksız.
Lizbon’un ana turistik yerlerini ve çevresini gezebilecek bazı yararlı istasyonlar şunlardır:
OTOBÜS
Otobüs ağı Carris (Companhia Carris de Ferro de Lisboa) tarafından işletilmektedir. Hizmet genellikle 05:00 – 11:00 saatleri arasında çalışır.
Carris’ten gelen sarı otobüsler, metro ile ulaşılamayan mahallelere, yani Belém ve Ajuda, Alfama veya Estrela’ya seyahat etmek için iyi bir seçenektir.
Lizbon’da dolaşmak ve başlıca turistik yerleri ziyaret etmek için kullanışlı otobüs yolları:
727 – Campo Pequeno, Marquês de Pombal Meydanı, São Bento, Santos ve Belém’den geçiyor.
728 – Belém’den Santa Apolónia tren istasyonuna ve Parque das Nações’e.
737 – Praça da Figueira’dan Sé’ye, Castelo de São Jorge’ye (kale) ve Alfama semtine giden minibüs.
744 – Rota havaalanında başlayıp Saldanha, Picoas, Marquês de Pombal ve Avenida da Liberdade’ye gidiyor.
773 – Principe Real, Estrela ve Lapa mahalleleri vasıtasıyla Rato’yu ve Alcântara’yı bağlar.
201 – Gece otobüsü Cais do Sodré’den Santos’a (saat 5’e kadar).
TRAMVAY
Tramvay, Lizbon’da popüler bir ulaşım aracıdır ve kenti keşfetmek için eğlenceli yoldur.
Kalabalıktan kaçınmak isterseniz erken gidin.
Praça do Comércio ve Cais do Sodré’den Ajuda’ya geçen tramvay # 18 , Praça da Figueira’dan Belém’e 15 numaralı modern tramvay , 25 numaralı tramvay Rua da Alfândega’dan Santos, Lapa yoluyla Campo de Ourique’ye kadar uzanan tramvay # 18 ve Estrela ve kale mahallesi ve Martim Moniz’i geçen 12 numaralı tramvay.
Tramvay servisi 06:00 – 11:00 saatleri arasında çalışır.
Tren
CP tarafından işletilen şehir treni, Sintra ve Cascais gibi Lizbon çevresindeki cazibe merkezlerini ziyaret etmek için en iyi seçenektir.
Lizbon ve Cascais’i birbirine bağlayan tren , Santos, Belém, Alcântara-Mar, Oeiras, Monte Estoril ve Cascais’te duran Cais do Sodré tren istasyonundan hareket ediyor . Tren istasyonu, Cais do Sodré metro istasyonuna (yeşil hat) bir arayüze sahiptir. Cascais yolculuğu, kıyı şeridinin güzel manzaralarını sunar ve yaklaşık 40 dakika sürer.
Sintra’ya tren hizmetleri, Restauradores metro istasyonuna (mavi hat) bağlı Rossio tren istasyonundan hareket ediyor. Sintra düzenli trenler (her 15-20 dakikada bir) vardır. Yolculuk 45 dakika sürer. Sintra’nın tren istasyonundan, tarihi merkezdeki Ulusal Saray, yürüyerek 10 dakikadan daha kısa bir mesafededir.
Trenlerde Viva Viagem kartını kullanabilirsiniz.
Eğer kalacağınız bölgede birden fazla toplu taşıma aracı kullanacaksanız; bilet makinalarında zapping seçeneğini seçmeyi ihmal etmeyin. Bu şekilde aktarma yapacağınız ulaşım araçlarından indirimli faydalanabilirsiniz.
LİZBON’DA HANGİ BÖLGEDE KONAKLAMALI?
Avrupa’daki en şık kenti keşfetmek çok ama çok eğlenceli. Şehrin kendine has dokusu ve yapılarıyla gözlerinize bayram ettirmek istiyor, en güzel kareler için hangi tarafa gitmeliyim, hangi bölgede kalırsam daha mantıklı olur diyorsanız çok doğru bir yerdesiniz!
Lizbon’un en önemli bölgeleri; Baixa – Chiado, Barrio Alto, Alfama, Belem ve Sintra.
Peki ben hangisinde kaldım? Hiçbiri 😀
Ben çok popüler olmayan ‘Alameda’ bölgesinde konakladım. Neden? Çünkü gittiğim dönem en pahalı dönemlerinden biriydi Websummit tarihlerine denk geldiğim için uygun ve iyi puanlı otellerin hepsi aylar öncesinden rezerv edilmiş kalan otellerde 4 gece konaklamanın bedeli ütopik bir rakama dönüşmüştü.
Memnun kaldım mı evet kaldım. Ama bir daha gidersem o bölgede konaklamam. 😀
Şansımıza en ünlü restoranı Ramiro’ya 5 dakika yürüme mesafesindeydik.
Hadi şimdi gelin başlayalım. Ben size Lizbon’un en meşhur bölgelerini anlatayım. Siz de karar verin…
ALFAMA
Benim aşık olduğum bölge tam da burası. Dar sokakları keyifli bir labirent gibi!, Alfama Lizbon’un en eski ilçesi. Ayrıca Fado’nun da doğduğu yer!
Alfama’da, Avrupa’nın baş şehrinde olduğumu hissetmiyorum. Arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşırken futbol oynayan çocuklar, camdan cama sohbette olan komşular, şarkı söyleyen kadınlar, kapı önlerinde meşhur likörlerini satan yaşlı teyzeler göreceksiniz. Bu çok ama çok samimi!
Şehrin en iyi manzaraları da işte tam da burada! Miradouro de Santa Luzia ve Miradouro das Portas do Sol.
Turistlerin delirdiği Tramvay #28, bu semtte dolaşıyor. Lizbon’un bu bölümünde araba kullanmak imkansız gibi bir şey. Bunu unutun. Yürüyeceksin, tırmanacaksın tek şansın bu.
- Eğer yürümeyi çok sevmiyorsanız bu bölgede konaklamak size göre değil. Açıkcası bir de labirent gibi olduğu için karışık gelebilir. Ama buraya bayılacaksınız. Garantisini veriyorum!
BAIXA-CHIADO
Lizbon’un şehir merkezi tam da burası. Her yerde cadde ve görkemli binalar var. Baixa ve Chiado’nun birlikte gruplandığını göreceksiniz. Sonuçta bir metro istasyonunu paylaşacak kadar yakınlar.
Baixa, ziyaretçilerin en çok vakit geçirdiği yerlerden biri. Fazla turistik ama keyifli. Sokak sanatçıları her yerde. Hediyelik eşya dükkanlarının, insan heykellerinin ve aşırı pahalı restoranların yoğun bir şekilde yoğunlaştığı bir yer olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
Chiado, hem gündüz hem de gece dışarı çıkmak için çok popüler bir alan. 20. yüzyılın başında pek çok ünlü Portekizli sanatçının ev sahipliği yaptığı Chiado’da keşfedebileceğiniz çok şey var! Lizbon’un çok hareketli bir semti. Hem genç hem de yaşlılar çevrenizde olacak ve yerli halk tarafından kuşatılacaksınız.
Son derece merkezi bir konumda olduğu için yürüyerek bir yerlere ulaşım için uygun.
- Ne bileyim yürüyerek Alfama’ya, Bairro Alto’ya yakınsınız. Tam göbektesiniz daha ne olsun!
- Uygun oteli burada bulmaya çalışın!
- Cadde boyunca başıboş dolanmak, kestane alıp çıtır çıtır yemek oldukça keyifli….
BELEM
Lizbon’un merkezindeki batı semti Belem, başkentin en ikonik ve önemli turistik mekanlarının çoğunun bulunduğu yerdir.
Belem, eğlenceli ve yarım günde gezilecek bir yer diyebilirim. Tejo Nehrinin kenarında konumlanan tarihi anıtları, büyüleyici müzeleri ve özenle korunan parkları bir arada göreceğiniz bir bölge. Pek bir şey de yok. Hadi müzeleri ıncık cıncık gezeceğim diyorsan 1 günde o eserlerin hepsini ezberlersin.
- Marina keyfi, kokteyller gün batımları çok güzel ama…
- Burada konaklamak mantıklı değil. Çünkü dediğim gibi yarım günde hop her şeyi yapıyorsun.
- Meşhur Belem turtasının çıktığı ‘Pasteis de Belem’ burada. Ki favorim bu mekan olmadığı için burada konaklamak için pek sebep göremiyorum.
BAIRRO ALTO
Lizbon’da gece hayatının aktığı yer Barrio Alto. Gençler mekanlardan sokaklara taşıyor. 3-4 euro’ya kova gibi bardakta benim en sevdiğim ve meşhur bir Brezilya kokteyli olan Caipirinha, Mojito ve Portekiz‘in milli birası Super Bock bulabilirsiniz.
Bairro Alto’nun yerel restoranlarında harika yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
- Çok gürültülü, hareketli bir bölge olduğu için burada kalmak pek tercihiniz olmayabilir. Gece hayatının saat 1 ve 2 de başladığını hatırlatayım. Sabahlara kadar gençlerin sesi rahatsız edebilir…
ROSSIO
Nehirden biraz daha uzakta olan Rossio , Lizbon’un kalbi . Lizbon’da, şehrin merkezinde bulunan bir meydan. tam adı Praça Do Rossio’dur.
SİNTRA
Lizbon’da fazladan bir gününüz varsa kaçırmayın. Birçok şair ve yazar tarafından bir “masal köyü” olarak tanımlanan Sintra , zamansız ve gösterişli bir havaya sahip.
Burada konaklamak da mantıklı değil. 1 gününüzü buraya ayırın ve sabah erkenden yola koyulun. 🙂
LİZBON’DA NERELERİ GEZELİM?
7 tepe üzerine kurulu bir şehir. Yokuşlar, dik merdivenler, dar sokaklar derken gezmesi diğer Avrupa şehirlerine göre oldukça zahmetli. Evet Lizbon’da nereye gideyim, nereleri neden gezeyim derdine son! Bu görev için buradayım. Şimdi es geçmemeniz gereken noktaları sıralıyorum. Notlar alınsın. Hayde Bre!
Tramvay 28
Şehrin simgesi 28 numaralı sarı tatlı tramvay! 1930’lu yıllarda, Lizbon için toplu taşıma amacıyla kuruldu.
Güzergah boyunca, yokuş ve bol eğimli daracık yollardan geçilir. Baixa bölgesini Alfama ve Kale’den ayıran dik yamaçları çıkmak için tercih ettiği 28 numaralı tramvay, şehrin Baixa, Graça ve Alfama semtlerinden geçip Estrela ve Campo Ourique’ye doğru devam eder.
Tramvay 28, belki de şehrin en büyük turist tuzağı desem yeri. Tramvay günün her saati kalabalık. Yankesicilere lütfen dikkat!
Aslında bu bölgedeki yerliler için gerçekten kötü bir durum. Adamlar resmen binmek içim cebelleşiyor.
- Kalkış istasyonu şehir merkezinde bulunan Praça do Moniz meydanı. buradan binerseniz kuyruğa girip oturma şansınız 1 ihtimal var. Yoksa 28’in keyfini unutun. Ve birazdan bir sürü insanın kafanızın üstünde gideceğini unutmayın!
- Yolculuk süresi: Yaklaşık 50 dk sürüyor.
- Ücret: 3.90 euro
25 Nisan Köprüsü
Ne kadar da Golden Gate Köprüsü gibi! Çünkü Golden Gate’i yapan mimarlar tasarlamış efendim. Neredeyse ikizi!
Tejo nehri üzerine kurulu bu devasa köprü, Lizbon’un 2 yakasını birleştiriyor. 1966 yılında Salazar Köprüsü olarak açılmış. 25 Nisan 1974 yılında Portekiz’de gerçekleşen Karanfil Devrimi sonrasında adı 25 Nisan Köprüsü olarak değişmiş.
MAAT
Muhteşem bir şekilde tasarlanmış bir yapı. Dışarıdan oldukça hoş gözüküyor adeta bir dalga gibi. 🙂 Ben benzettim valla! Bir de suyun içindeymişsiniz gibi acaip sesler geliyor ufaktan bir merak uyandırıyor.
MAAT Lizbon bir sanat, mimarlık ve teknoloji müzesi. (Museum of Art, Architecture and Technology), Lizbon’un Tagus, Belem bölgesinde nehir kıyısında dışa yönelen yapısıyla yer alıyor.
Bina EDP Foundation’ın sanat kampüsünün ana planında merkezde yer alır. Bu sanat kampüsü aynı zamanda yeni işlev kazandırılan Central Tejo elektrik santraline de ev sahipliği yapmaktadır.
Sergiler biraz garip ama ilginç ve farklı.
- Ziyaret saatleri: 11:00 – 19:00
- Ücret: 9 euro
- Ayın ilk Pazar günü, giriş ücretsiz!
Keşifler Anıtı
Belem Kulesi’ni sağ tarafınıza alıp 5 dakika yürüdükten sonra karşınıza Keşifler Anıtı (Padrão dos Descobrimentos) çıkacaktır. Tejo Nehri kıyısında yer alan bu yapı oldukça etkileyici. Coğrafi keşifler anısına yapılan gemi heykelinde birçok coğrafi keşifçiler, sanatçılar ve bilim adamları yer almaktadır. Hatta bu anıtın halk arasında Brezilya’yı keşfeden insanlar için yapıldığı söyleniyor. Nitekim Pedro Álvares Cabral (Brezilya kaşifi)’nin de heykeli anıt içerisinde yer alıyor.
16. yüzyılda krallığın başkentini korumak için stratejik olarak yapıldı ve Portekiz Keşifleri döneminde çok önemli bir role sahipti.
İçeride bulunan müzeyi gezdikten sonra asansörle anıtın tepesine çıkıp harika 25 Nisan Köprüsü, Belem Kulesi ve Lizbon manzarasını görebilirsiniz.
- Ücret: 5 euro
- Ziyaret saatleri: 08:00 – 18:00
- Adres: Av. Brasília, 1400-038 Lisboa, Portekiz
- Şehrin her noktasından bu anıta ulaşmak mümkün. Otobüs duraklarında bulunan ve turistler için özel olarak hazırlanan 15 numaralı Nostaljik tramvayda sizi bu anıta getirecektir.
Belem Kulesi
Belem Kulesi, Lizbon’un en ünlü simgesi olup, 1515 yılında aslen bir deniz feneri olarak inşa edilmiş. Vasco de Gama’ya adanmış.
Kim yahu bu Vasco de Gama?
Portekizli denizci, kaşif ve korsan. 16. yüzyılda Coğrafi Keşifler sırasında Hindistan’a deniz yoluyla ulaşabilmeyi başaran ilk denizci kendisi. Amerika’yı keşfeden Kristof Kolomb’un amacı Hindistan’a ulaşmakmış. Ama batıya doğru ilerlediği için Amerika’ya ulaşmış ve gittiği yeri Hindistan zannetmiş. İşin en trajikomiği ise hayatı boyunca da Hindistan’a ulaştığını sanmış adamcağız. Vasco De Gama ise Hindistan’a ulaşan ilk kişi olmuş. Bu keşif Osmanlı Devleti’nin ticaret yolları üzerindeki egemenliğine ise son vermiş.
Her neyse Belem Kulesi’nde gün batımında efsane bir yansıma belirir. Güneş çok güzel vurur ve daha güzel olur bilginize! Bence dıştan çok daha güzel ama siz içine girmek istiyorsanız buyrun efendim…
- Ziyaret saatleri: 10:00 – 17:00
- Ücret: Standart bilet 6 euro – Jerónimos Manastırı ile kombine bir bilet satın alabilirsiniz. Pazar sabahları giriş ücretsizdir.
- Nasıl giderim: Belém’e ulaşmak için Cais do Sodré’deki tren veya tramvay E15’e binin . Aynı güzergahı takip eden 27, 28, 29, 43 ve 49 otobüsleri de kullanabilirsin.
LX Factory
25 Nisan Köprüsünün hemen bacağında yer alan bir sanat merkezi. Çeşitli cafeler, tasarım dükkanları, butikler ve restaurantlar burada.
Keyifli vakit geçireceğiniz cool bir yer. Mutlaka görmenizi öneririm.
İçerisinde 4 adet önerim var! Ler Dervagar kitabevi, Landeau, Cafe Na Fabrica ve 1300 Taberna!
- Çalışma saatleri: 06:00 – 02:00
- Adres: R. Rodrigues de Faria 103, 1300 – 501 Lisboa, Portekiz
Ler Devagar Kitabevi
Dünyanın en güzel 10 kitabevinden biri burası. Tavanda asılı bir bisikletlinin devasa maketine Instagram fotoğraflarında çokça rastlamışsınızdır. Yukarıda eski kitap basım alanı da var. Antika makinaları inceleme şansına sahipsiniz! Kitap kokusu ve bu şahane atmosferi izlemek bile çok keyifli..
Dekor muhteşem ve aynı zamanda kafe.
- Çalışma saatleri: Cuma-Cumartesi 12:00-02:00 Salı-Çarşamba-Perşembe 12:00-02:00
- Adres: 1300, R. Rodrigues de Faria 103, 1300 Lisboa, Portekiz
Igreja de São Roque
Yüzlerce yıldan beri var olan bir geçmişe sahip olan Igreja de São Roque, Lizbon’daki en eski ve Avrupa’da ki en zengin kiliselerden biri.
Her ne kadar dışarıdan nispeten sade ve gösterişsiz görünse de içerisi Kilisenin içindeki kilise olan Capela de São João Baptista, mermer, ametist, alabaster ve lapis lazuli ile doldurulur ve dünyanın en zengin şapellerinden biri olarak kabul edilir.
Ayrıca, Igreja de São Roque ile bağlantılı olan dini sanat ve eserler topluluğuna ait bir müzesi var.
- Ücret: Kilise ücretsiz, müze 2.50 euro
- Ziyaret saatleri: Pazartesi 14:00 – 19:00, Salı – Çarşamba – Cuma – Pazar 10:00 – 19:00 ve Perşembe günü saat 10:00 – 18:00
- Adres : Largo Trindade Coelho, 1200-470 Lizbon, Portekiz
Mosteiro dos Jerónimos Manastırı
Jerónimos Manastırı Portekiz’in başkenti Lizbon’un Santa Maria de Belém semtinde bulunan tarihi manastırdır.
Çok büyük bir yapı, kiliseye ücretsiz giriş var. İçeriye girmek için sabah erken gitmekte fayda var. Kilisede Vasco da Gama’nın mezarını mutlaka ziyaret edin.
UNESCO Dünya Mirası statüsündedir. Güzelliğini ve etkileyiciliğini yansıtmaktadır. Portekiz’in başkentini ziyaret ederken mutlaka görmenizi öneririm.
- Ayın ilk Pazar günü ve Pazartesi günleri kapalı!
- Ücret: 10 euro (Ziyaretiniz Belem Tower’la birleştiğinde, her ikisine de de 16 yerine 12 euro ödeyerek kar edebilirsiniz.)
- Ziyaret saatleri: (Ayın ilk Pazar günü hariç) ve Pazartesi hariç her gün 10:00 – 17:30
- Adres: Praca do Imperio | Wrocław, Lizbon 1400-206, Portekiz
Rossio Meydanı
Lizbon’un en önemli meydanlarından biri. Şehrin Old Town bölgesinin içerisinde yer alıyor.
Geniş bir meydan,etrafında restore edilmiş tarihi binalar,hemen yanında Rossio ana tren garı.Son derece kolay bulunabilecek konumda.
Meydanın tarihi orta çağa kadar dayanıyor. Yerel halk ve turistlerin buluşma noktası.
Adres: 102, Praça Dom Pedro IV 101, 1100-200 Lizbon, Portekiz
Praça do Comercio (Ticaret Meydanı)
Portekiz’in başkenti Lizbon’da Tejo Nehri kenarında bulunan bir yer. 1755 Lizbon Depremi ile yıkılan Ribeira Sarayı burada bulunduğundan halen Terreiro do Paço (Saray Meydanı) olarak da bilinir.
Lizbon’daki en büyük meydanlardan biri ve Avrupa’nın en büyük meydanlarından biri. Tarihsel olarak burası, sömürgelerden mal ticareti yapılan kentin geçidiydi.
Meydanın karşısında bulunan ihtişamlı kapıdan geçerek şehir merkezine doğru ilerleyen caddede yürüyebilir ve sokak müzisyenlerini dinleyebilirsiniz. Ayrıca devasa kapının tepesine çıkarak şehir manzarasını izleme imkanınız da var.
- Adres: Rua Augusta 2 | Praça do Comércio, Lizbon
Elevador de Santa Justa Lift
Elevador de Santa Justa, Portekiz’in başkenti Lizbon’da bulunan ve 1900’lü yıllarda Baixa ve Bairro Alto’yu birbirine bağlamak için kurulan Neogotik tarzdaki asansördür. Aynı zamanda Carmo Lift olarak da bilinir.
Gustave Eiffel’in öğrencisi Raul Mesnier de Ponsard tarafından tasarlanan tam Lizbon şehir merkezinde konumlanan işlevsel bir asansör.
Asansör, Portekiz sınıfının ve ilerlemenin sembolüydü. Şimdi turistik bir aktivite. Yüzyıllar önce buharla çalıştırılmıştı. Şimdi elektrikle çalışıyor.
Şehir merkezini, Bairro Alto semtine bağlarken, şehrin üst kısmında iyi bir manzara ve yemek yiyebileceğiniz küçük bir restorana sahip.
- Ücret: 5 euro. Lisboa Card’a sahipseniz ücretsiz!
- Ziyaret saati: 07: 00 – 11:00
- Adres: Rua do Ouro, Lizbon, Portekiz
Ascensor da Bica
Lizbon’da en çok fotoğraflanan füniküler, dik yol ve arka plandaki nehirin çarpıcı kontrasttan oluşan manzarası.
Lizbon çok eski ve engebeli şehir olduğundan fünikiler sistem oldukça yaygın.
Bu fünikiler sistem de Bairro Alto ve nehir kıyısı arasında ulaşımı sağlıyor. Ben yürüyerek inip çıktım ama herkes tercih etmeyebilir. Dik bir yokuş 10-15 dakikalık yürüme mesafesi düşünün. Sağlı-sollu yerleştirilen merdivenlerden aşağı rahatça inebilir-çıkabilirsiniz.
Toplu taşıma için günlük bilet satın aldıysanız, bu fiyata dahil.
- Ücret: 3.90 euro (gidiş-dönüş)
- Ziyaret saatleri: 07:15 – 00:00
- Adres: Calçada da Glória 51, 1250-096 Lisboa, Portekiz
Elevador da Glória
Tırmanmaya ve dinlenmeye ihtiyaç duymadan varmanın en iyi yolu. Elevador da Glória, Praça dos Restauradores’u, Miradouro de São Pedro de Alcântara’ya bağlar.
Burayı da yürüyerek inip çıktım. “Niye binmedin-binmiyorsun?” diye anlam veremiyorsanız söyleyeyim. Beklemen gerekiyor. Ya da çok kalabalık oluyor. Kafamın üstünde birisi varken dışarıyı seyretmem de imkansızlaşıyor. Ayrıca dışarıdan izlemek çok daha güzel.
- Ücret: 3.90 euro
- Adres: Calçada da Glória 6 1250-001 Lizbon
Museu do Fado
Fado müzesi, herkesin tanıması gerektiği gibi ulusal miras. Alfama ilçesinde bulunan müze sizi mest edecek. Çok iyi bir şekilde dekore edilmiş. Hafta sonları Fado Müzesi kısa bir fado gösterisine ev sahipliği yapıyor.
- Ziyaret saatleri: 10:00-18:00
- Adres: Largo Chafariz de Dentro 1, 1100-139 Lisboa, Portekiz
St. George Kalesi
St. George Kalesi Lizbon’da en çok tercih edilen yerlerden biri. Hoş bir mekan, bütün Lizbon ayaklarınızın altında.
- Ücret: 8,50 euro
- Adres: Rua de Santa Cruz do Castelo, Lizbon 1100-129, Portekiz
Se de Lisboa Katedrali
Alfama bölgesine çıkarken karşınıza çıkıverecek önünden 28 numaralı tramvay geçiyor. Azize Meryem’in Ataerkil Katedrali olarak bilinen bu Roma Katolik Katedrali, Lizbon’un en eski yapılarından biri. Simetrik bir katedral. Bir takipçim Sünger Bob’a benzetmişti. Haksız sayılmaz. 🙂
- Ücret: Ücretsiz, manastır kısmına girmek isterseniz ufak bir ödeme yapıyorsunuz.
- Ziyaret saatleri: 09:00 – 19:00
- Adres: Largo da Sé, 1100-585 Lizbon, Portekiz
Feira Da Ladra (Meşhur bit pazarı)
Bir vintage hayranı iseniz veya pazar hayranı iseniz kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Lizbon’daki en iyi bit pazarı. Özel butik dükkanlarda bu alanda bulunuyor.
Ben hatıra olarak harika bir pazarlıkla Portekiz porseleni birkaç tabak satın aldım. 🙂
- Çalışma saatleri: 09:00-18:00(Pazar-Pazartesi kapalı)
- Adres: Campo de Santa Clara, 1100-472 Lisboa, Portekiz
Hastane das Bonecas
Bu listedeki en tuhaf yer herhalde. Şehir merkezindeki Praça da Figueira’da bulunan Hospital das Bonecas’ı (bebek hastanesi) ziyaret etmek tatlı ama biraz tüyler ürpertici bir deneyimdir. Klasik Barbie’lerden 150 yıllık eşyalara kadar eski ve yeni çeşitli bebek koleksiyonları var.
Yarım saat vaktiniz varsa ve değişik bir aktivite yapmak istiyorsanız bir görün derim.
- Ücret: 2 euro
- Adres: Praca da Figueira 7, Lisbon 1100-240, Portugal
Miradouro
Miradouro, muhteşem bir mekan ve romantik bir deneyim yaşatıyor…Miradouro da Nossa Senhora do Monte. Çıkması biraz zahmetli ama muhteşem panoramik manzaraya sahip. Bu anı en iyi şekilde değerlendirmek için, yanınıza bir bira veya bir şişe şarap getirin ve gün batımından hemen önce buraya gelin!
- Adres: Largo da Graca | São Vicente, Lizbon 1170-165, Portekiz
Sintra
Son olarak Sintra masal kasabasına bir günlük gezi yapabilirsiniz. Kısa bir an için bile olsa kendinizi bir masalın içinde hissedeceksiniz. Heybetli kaleler, antik saraylar, egzotik bahçeler ve yeşilliklerle uyumlu bir şekilde yaşıyor. Bu nedenle UNESCO Dünya Mirası Listesinde!
Pena Sarayı (Pena Palace) içlerindeki en önemli ve güzel olanıdır. Yürüyerek çıkabileceğiniz gibi shuttle ile de yukarı çıkabilirsiniz.
Sintra’da sizi bir gün boyunca meşgul edecek birkaç yer: Gizemli Quinta da Regaleira’dan , karmaşık Palacio de Montserrat’a veya ikonik Castelo dos Mouros.
- Nasıl giderim?
Lizbon’ dan tren, otobüs ya da araba ile 45 dakikada varmanız mümkün.
Lizbon Altın Liste / Püf Noktaları
- Taksilerden kaçının
Lizbon gerçekten yürümeye çok uygun. Taksiye binmek gereksiz. Şehir dışındaki herhangi bir yere gitmek için metroya binebilirsiniz.
Ayrıca, unutmayın ki taksiler havaalanı ulaşımında valizler için ekstra ücret talep edebiliyor. Adam söyleyince çok tepki vermeyin yani.
İlla araç gerekiyorsa UBER kullanmanız daha mantıklı.
- Yürüyen merdivenlerde Leyla gibi takılmayın. Aynı bizdeki sistem; ya sağda durun ya da solda yürüyün.
- Masaya siz söylemeden gelen şeyler ikram değil!
Yemek yerken, yemekten önce masanıza ekmek ve zeytin ya da başka mezeler konur. Bunlar ücretsiz değil. Hayır deyin! Geri çevirin. Yoksa ödemek zorunda kalırsınız.
- Fado güzel ama biraz turistik ve kazık. Fadoyu ücretsiz ya da az ücretle dinleyebileceğiniz yerler de var!
Fado diye bildiğimiz müzik türü, Portekiz halk şarkılarıdır. Kelime anlamı ‘kader’ ve ‘alınyazısı’ anlamına gelmektedir. Balıkçı ya da denizci sevgililerini, denize uğurlayan ve bir gün geri dönecekler umuduyla her sabah kiliseden çıkınca limana giden kadınların umutsuzluğundan doğmuş bir müzik türüdür. Özlem doludur.
Ama Fado restaurantları genelde kazıktır. Öpmeye çalışırlar. Çünkü bu bir tur gibidir. Yemek + fado konsept genelde bu şekildedir. Hizmet ve yemek kalitesi de çok iyi değildir. Bunun dışında Fado başlamadan evvel yemeğinizi bitirmelisiniz. Çatal bıçak sesi asla olmamalı ki kadıncağız şarkısını söylesin…
O Povo : Bu şık restoranda genç şarkıcılar ve müzisyenler sahne alır. Fado şovları yapılır. Ve bu şov için ekstradan herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. 20 euro üstü şarap alsanız kafi…
- Fado tavsiyeleri:
Tasca do Chico : Pazartesi ve Çarşamba canlı fado şovları var. Akşam yemeği için değil ama atıştırmalık ve içki içmek için ideal.
Museu do Fado : Hafta sonları Fado Müzesi kısa bir fado gösterisine ev sahipliği yapıyor. Fiyat giriş ücretine dahildir.
- Çoğu müze pazar günleri ücretsiz!
- Livraria do Simão – Kitapevi
Bu kitabevi gizli bir mücevher sayılabilir. São Jorge Kalesi tepesinin güney tarafındaki Escadinhas de São Cristóvão yakınlarında bulunuyor. Muhtemelen dünyanın en küçük ve en sıkışık kitabevidir. Bir müşteri geldiği zaman sahibi dükkandan çıkmak zorunda o derece! Portekiz’in tarihi ve kültürü hakkında da kullanılan kitaplar var.
- Livraria Ler Devagar – Kitapevi
Dünyanın en güzel 10 kitabevinden biri: Ler Devagar
Burada vakit geçirmek çok ama çok güzeldi. Kitap alın ya da almayın. Tarihi basım alanı, kitap kokusu ahşap merdivenler yüksek bir tavan. Koskoca boydan boya cam boşlukları oturmak için hazırlanmış. Kitabınızı alın köşede oturun.
Kitap basım alanını gezin. Cafesinde oturun. Ben bir kitap bile aldım!
- Feira da Ladra – Meşhur bit pazarı
Lizbon’un yerlisi olmayabilirsin ama oralı gibi davranmak isteyebilirsin. Tıpkı benim gibi! Çok çok kalabalık ama çok farklı bir his burada gezinmek. Antika eşyalar, porselenler gözünüze çarpacaktır. Porselenler inanılmaz güzel!
Az ileride küçük butik dükkanlarda var. İyi bir inceleme yaparsanız kampanyalı ürünler de var. Mesela ben 3 al 1 öde mantığı aşırı güzel Portekiz seramiği birkaç tabak çanak aldım!
- Kalenin çevresindeki sokaklar
Yürüyüş bir şehri keşfetmeniz için en iyi yoldur ve bu Lizbon’da yapılacak en güzel şey. Kaleyi kuşatan Alfama , Sé ve Mouraria caddeleri; otantik ve kaybolmak için mükemmel bölgeler. Arnavut kaldırımlar, şirin restoranlar, kuş sesleri…
- Balık balık balık!
Herhangi bir tipik Lizbon restoranına girin ve ızgara Dourada , Robalo veya Salmão isteyin. Pişman olmayacaksınız.
- Cervejaria Ramiro (1 akşam yemeğini buraya ayırın)
Deniz ürünleri değil de kabuklu deniz ürünleri seviyorsanız işte burası sizin için açılmış!
Kapısında her daim sıra var kardeşim. Öncelikle 19:00’de açıldığını belirteyim. Ama ben 6 buçukta gittim gayet içeride insanlar doluydu. Hemen bir masaya oturttular. Allahtan erken gelmişiz ki ardımızdan kim geldiyse sıraya alındı.
- Rezervasyon yok.
- 19:00’da açılıyor.
- Kapıda kuyruk varsa. Kuyruğa lap diye girmeyin! Ama sabaha kadar melül melül bakarsınız kimse sizi içeri almaz! Onun yerine kapıya gidin ve sıra numarası alın. Alırken kendi bayrağınızı seçmeyi unutmayın. Çünkü sıranız geldiğinde hangi bayrağı seçtiyseniz; o dilde sıra numaranız söylenecek.
- Cacilhas’a gidin!
Cais do Sodré tren istasyonundan, Tagus nehri boyunca, Cacilhas kasabasına feribotla ulaşın.
Feribot ücret: 2,75 euro
- Park Bar’da terasın keyfini çıkarın!
Bairro Alto’daki bir otoparkın üstünde gizlenmiş çatı bar. Manzara, rahat koltuklar, muhteşem çeşitli şarap listesi!
Günü burada batırmayı ihmal etmeyin!
- En İyi Pastel de Nata (Manteigaria)
Lizbon’da Geleneksel olarak portuguese pastéis de nata (muhallebi turtaları) neredeyse dünya çapında bir trend. Ancak, onları nerede denerseniz deneyin, hiçbir şey Lizbon’dakilerle kıyaslanamaz. Orijinali Pastéis de Belém ama gelin görün ki en lezzetlisi burada değil!
Öyle merak ettim ki nasıl yapıyorlar acaba diye çıldırmış video çekmişim. 🙂
Lizbon’da ev yapımı Nata’yı en iyi yapan yer der susarım.
- Belém Riverside’da Bisiklet kirala ve sür
Nehir boyunca yapılacak en güzel şeylerden biri. Belém ve Alcântara nehir kıyısına yakın bir bisiklet kiralamak için en iyi yerler:
Belém Bisikleti (Avenida de Brasília, MAAT’ın hemen yanında)
BikeIberia (Largo do Corpo Santo 5)
FunTrack (Doca de Alcântara, hemen Museu do Oriente’in arkasında)
RCicla (Avenida 24 de Julho 86A)
- Azulejo do Museu
Azulejo, manyakça hayran kalacağınız duvarlara döşenen seramik sanatıdır. Tasarımın kilit noktası olmuştur. Museu do Azulejo’da biraz vakit geçirmek için mükemmel bir restoran ve teras bulunuyor. Uğrayın!
Müze girişi: 5 euro
- Café da Garagem
Lizbon’da birçok mekanda yemek yedik, kahve içtik ama burası bir başka!
Herkes bilmez bu mekanı!
Lizbon deyince aklıma gelen ilk 10 şey arasında yerini aldı! Kesinlikle burayı es geçmeyin.
Bir kahve molası ya da şarap molası için yenilikçi bir yer arıyorsanız: Café da GARAGEM. Retro ortam, lezzetli ve uygun fiyatlı.
- Lizbon’da en iyi manzara
Miradouro Lizbon , muhteşem bir mekan ve burada romantik bir deneyim yaşamaya hazırsın. Üstelik illa bir yerde oturman için para vermene gerek de yok. Al bir şişe şarap – 2 kadeh ! Geç Miradouro manzarasının önüne!